Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Seljačke udruge se udružuju u obrani svojih interesa

"Novi list"

– Iako smo nekim njezinim potezima u početku mandata bili zadovoljni, primjerice načinom otkupa žitarica, ova vlada u posljednjih godinu dana ne poštuje ni jedan dogovor sa seljacima i zato ćemo se udružiti u obrani interesa poljoprivrednika, kazali su na jučerašnjoj presici u Slavonskom Brodu čelni ljudi četiri seljačke udruge – Hrvatskog seljačkog saveza, Nezavisnih hrvatskih seljaka, Udruge uzgajivača simentalki, Brazde i Stožera za obranu interesa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
– Ovo je prvi zajednički sastanak, već na idući pozvat ćemo sve politički nezavisne i nevladine udruge seljaka na udruživanje radi obrane naših interesa, ne računajući u to provladinu Zajednicu udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Lasla i slične. Ne bude li to pomoglo, nije isključeno da se politički organiziramo. Sve je bolje od razjedinjenih seljaka. Kad uđemo u EU, pojest će nas konkurencija sa znatno višim poticajima i subvencijama negoli su naše, istaknuo je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić.
Izravan povod ovom okupljanju bila je i prošlotjedna optužba ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da su seljaci državu pokrali za 104 milijuna kuna (100 na plavom dizelu i četiri na poticajima).
– Na plavom dizelu seljak prevariti ne može, a za četiri milijuna kuna na poticajima neka imenuju konkretne krivce, umjesto što optužuju sve seljake. Ako ova vlada baš inzistira na »ratu« sa seljacima, imat će ga, mi smo spremni za akciju, kazao je Grivičić.

Z. Matičić

Post je objavljen 02.02.2006. u 22:14 sati.