Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bhpiramida

Marketing

12.01.2006./BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA


TOPLOTNA SATELITSKA ANALIZA UKAZUJE NA POSTOJANJE ČETIRI “ANOMALIJE” U VISOČKOJ DOLINI

Javno dostupni podaci sa instrumenta ASTER na satelitu Terra, koji je u Zemljinoj orbiti od 1999. godine kao vid kooperacije američke NASE i Japanske vlade, dovode do daljnjih potvrda o Bosanskoj dolini piramida u Visočkoj kotlini.

Naučnik dr. Amer Smailbegović iz Nevade (SAD), istaknuti član Fondacije «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca», analizirao je rezultate termalne inercije, te zaključio da brda Visočica (“Bosanska piramida Sunca”), Plješevica (“Bosanska piramida Mjeseca”) i jos dva uzvišenja predstavljaju «anomalije».

Naime, “ova uzvišenja se”, prema riječima dr. Smailbegovića, “hlade brže od okoline što se i može očekivati od vještačkih struktura. U njima su prisutni materijali manje gustoće, veće poroznosti, te unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na ubrzani gubitak toplote.”

Raniji rezultati Geološkog izvještaja na lokaciji uzvišenja Visočica, autora dipl.ing. geologije Nađije Nukić, potvrdili su postojanje ljudskom rukom obrađenih kamenih blokova koji oblikuju piramidalnu građevinu. Indikativno je da je Visočica, kao i ostale tri strukture, pravilno orijentisana prema stranama svijeta, što je karakteristika za gradnju piramida.

Moguće otkriće treće piramide (“Piramide bosanskog zmaja”) i eventualno četvrte, definitivno bi potvrdilo ovo arheološko nalazište kao najvažnije u Evropi.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije, Semir Osmanagić naglašava da je u toku i formiranje Međunarodnog savjeta Fondacije koji će okupiti najuglednije svjetske historičare, antropologe i arheologe u cilju verifikacije rezultata istraživanja na međunarodnom nivou, te dodaje da će se formiranim timovima domaćih arheologa, geologa, speleologa i geofizičara pridružiti i stručnjaci iz arheologije iz nekoliko zemalja svijeta (SAD, Australija, Austrija i dr.).

Na kraju, Osmanagić najavljuje da će se predviđeno trajanje radova produžiti na period od sredine aprila do početka novembra 2006. godine.

Post je objavljen 02.02.2006. u 18:10 sati.