Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bhpiramida

Marketing

03.01.2006./FONDACIJA “ARHEOLOŠKI PARK: BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA” - Komitet za odnose sa javnošću:


Saopštenje za medije:

Zbog velikog interesovanja brojnih gradjana BiH koji žive u zemlji i inozemstvu, te nekoliko hiljada pisama podrške, ali i ponuda sa konkretnom pomoći u istraživanju prvih bosanskih piramida, koje su stigle na adresu Semira Osmanagića, bosansko-američkog istraživača, odlučeno je da se osnuje Fondacija “Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca” . Rjesenjem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine ovog mjeseca odobren je rad Fondacije kao “neprofitne, nevladine i nepoliticke organizacije za zastitu kulturnog nasljedja na teritoriji BiH”. Njen prvi projekt bice iskopavanje, obnavljanje i trajna zastita piramidalnog kompleksa u Visockoj dolini.

Fondacijom rukovodi Upravni odbor sa clanovima koji rade na volonterskoj osnovi i bez naknade. Vec su formirani komiteti i sekcije Fondacije. Tako su u Komitetu za geologiju diplomirani geolozi Nadjija Nukic iz Sarajeva, Nedim Jukic iz Tuzle, Ibrica Repisti iz Crne Gore te doktor geoloskih nauka Stjepan Coric iz Austrijskog geoloskog drustva. U Komitetu za arheologiju su arheolozi Sead Pilav sa Univerziteta iz Stokholma (Svedska), Silvana Cobanov iz Sarajeva i Sasa Jankovic iz Banja Luke.

Fenomene prahistorijskih kamenih kugli i metalnih halki u BiH obradjivat ce koordinatori tih sekcija dipl.ing. Jovo Jovanovic iz Sarajeva i Bojan Zecevic iz Londona. Alternativnim objasnjenjima prahistorijskih dogadjaja ce rukovoditi ugledni autor i istrazivac Ahmed Bosnic. Na celu Komiteta za vizuelnu prezentaciju su dipl.ing. arhitekture Omer Hasanbegovic i magistar arhitekture Ajla Aksamija, doktorant sa univerziteta u Illinoisu (SAD). Po prvi put ce se bosanski kompjuterski programi koristiti u trodimenzionalnoj rekonstrukciji jednog domaceg arheoloskog spomenika.

Komitet za satelitsko i radarsko daljinsko osmatranje vodi doktor Amer Smailbegovic iz Nevade (SAD). Odborom za izbor Medjunarodnog savjeta rukovode doktor Sead Spuzic iz Australije i doktor Mirsad Kulovic iz Tenesija (SAD) koji ce osigurati pojacavanje projektnih timova najuglednijim strucnjacima iz ove oblasti u svijetu.

Magistar Zlatko Hurtic iz Sarajeva koordinira aktivnosti u Komitetu za saradnju sa medjunarodnim institucijama, a doktor Fikret Hadzic sa Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva pruza podrsku u oblasti finansijskog poslovanja. Izvrsni direktor Fondacije je Mario Gerussi iz Sarajeva.

Profesor Senad Hodovic, (Visoko) koordinira aktivnostima Komiteta za organizaciju i logistiku, zajedno sa vodecim ljudima iz privrednog, političkog I kulturnog života Zenicko-dobojskog kantona i Opcine Visoko i oni ce pripremiti pocetak proljetnih istrazivanja. Komitet za odnose sa javnoscu komunicira sa svim domacim i svjetskim medijima te sa promotivnim centrima Fondacije u desetak zemalja svijeta preko svog glasnogovornika Amele Odobasic.

Fondacija ce se finansirati sponzorstvima i donacijama institucija, preduzeca i pojedinaca. Sredinom aprila 2006. zapocinje nastavak istrazivanja na piramidi kod Visokog sto ce biti najveci geolosko-arheoloski projekat te godine u Evropi.

Press “ Piramida Sunca” (fotografija usvojenog logotipa fondacije)


Post je objavljen 02.02.2006. u 18:08 sati.