Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bhpiramida

Marketing

04.12.2005./Semir Osmanagić: POVIJEST EUROPE MORAĆE SE PONOVO PISATI!


OBJEKAT JE IZGRAĐEN LJUDSKOM RUKOM

Preliminarni rezultati izvještaja istraživanja bh. geologa u BiH umnogome potvrđuju moju hipotezu da brdo Visočica, nedaleko od Visokog, krije «Bosansku piramidu Sunca», rekao je Semir Osmanagić. «Potvrđeno je da su zidovi piramide građeni od odjsečenih kamenih blokova koji formiraju njen stepenasti dizajn. Prilazni plato djelo je ljudskih ruku. Siguran sam sa će ova saznanja dati značajnu ulogu bh. prosotrima na arheloškoj mapi svijeta, a evropska historija će se morati ponovo pisati», kazao je Osmanagić.
Najavio je da će u aprilu sljedeće godine početi daleko ozbiljniji i organizovaniji rad brojnih arheologa, geologa, speleologa, historičara, te niza ekipa za čišćenje podzemnog kompleksa tunela, koji će doputovati u BiH. «Naš cilj je restauracija i zaštita najznačajnijeg evropskog kulturnog monumenta», kazao je on.
Geolog Nađija Nukić rekla je da izvještaj o istraživanjima provedenim na Visočici nije završen. No, ustupila je njegovu radnu verziju na osnovu koje se može zaključiti da se radi o objektu koji je gradila ljudska ruka, dok pravilan geometrijski oblik u vidu piramide ukazuje na to da je postavljena teza i potvrđena, s tim što o tome sud trebaju dati stručnjaci. «Ne mogu tvrditi da se radi o piramidi ili ne, jer nisam arheolog. Ono što mogu potvrditi jeste da je objekt izgrađen ljudskom rukom, te da je stariji od kraljevskog grada Visokog», rekla je Nukić.


Post je objavljen 02.02.2006. u 17:54 sati.