Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bhpiramida

Marketing

29.10.2005./DODATAK I IZMJENE TEKSTU O PIRAMIDI


VIKEND U GRADU PRVE EVROPSKE PIRAMIDE

RADOVI NASTAVLJENI PUNOM PAROM

Piramidomanija u Visokom izmamila je prvi dan vikenda veliki broj posjetilaca na livade u podnožju Visočice, a prelijepo oktobarsko vrijeme omogućilo je radnicima na sondama da nastave sa iskopavanjem.Definitivno je da radovi nisu stali. Mala pauza napravljena je samo na jednoj od sondi jer se nalazi u centru livada koje su privatno vlasništvo, a nakon rata su dobile i novog vlasnika koji nije konsultovan. Nakon njegovog dolaska iz Slovenije, nesporazum je riješen, a profesor Semir Osmanagić sa saradnicima dobio je ključeve od rampe na ulazu, tako da će kopači imati lakši pristup.
Ovih dana u podnožju Visočice boravi više ljudi, nego što su ih za prvomajske praznike vidjela sva visočka izletišta. Nedjelja će biti još sunčanija, pa će se posjeta sa sigurnošću udvostručiti. Tokom čitavog dana profesor Osmanagić sa velikim strpljenjem slušao je Visočane koji su mu prenosili svoja saznanja o tajnama Visočice i podzemnim prolazima koji se spuštaju sve do izletišta Ravne. Kako nam je objasnio, za njega prolazi nisu nikakvo čudo jer su slični otkriveni ispod piramida u Egiptu i Gizi. On tvrdi da na vrhu visočke piramide nema drveća zbog nemogućnosti da pusti korijenje. Tridesetak centimetara humusa iznad najvjerovatnije betonskog sloja ili ploča, dovoljno je samo za sitno rastinje. U posjetu sinu Semiru boravio je i otac Muris Osmanagić, koji je evocirao uspomene iz partizanskih dana, pokazujući sa vrha Visočice na Plješevicu i okolna brda, gdje je kao partizan vodio bitke protiv okupatora.
Velike pažnja arheologa usmjerena je na sondu u podnožju Visočice gdje se nakon još jednog otkopanog metra očekuje pronalazak dijela ploče koji bi mogao biti dio poda ili plafona piramide. Smeđkasti kamen koji je nađen ozbiljno ukazuje na tu činjenicu. U sondi na centralnom dijelu livade pronađena je nova ploča od kamena pješčara, što je još jedan dokaz o postojanju pristupnog platoa do same piramide.Radove usporava pronalazak ljudskog skeleta, koji će uskoro biti evakuiran.
Svi bitniji evropski i svjetski mediji, izvjestili su o fenomenu prve evropske piramide. Mnogo kolega iz susjednih zemalja koji se bave printanim medijima poručile su da stižu u nedjelju. Poziv čitaocima je također otvoren. Put do Visočice je asfaltiran, ali je preporuka da u rezervoaru imate bar deset litara goriva kako vam auto ne bi stao zbog velikog nagiba i slijevanja goriva. Provod na Visočici u nedjelju će biti za čistu desetku.

Slike:

Sonda u kojoj prof. Osmanagić očekuje da će uskoro naći nove dokaze o piramidi!


Sonda na kojoj će se sačekati sa daljim iskopavanjem zbog dogovora sa vlasnikom


Post je objavljen 02.02.2006. u 17:25 sati.