Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Dan kada je Houston imao problem- Space Shuttle Columbia

Image Hosted by ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Ljudi su uvijek težili otkrivanju svemira. Sve je počelo s Jurijem Gagarinom i Armstrongovim "malim korakom za čovjeka, ali velikim za čovječanstvo" (a tu je i veliku ulogu imao kapetan Kirk koji je uvijek "hrabro išao gdje nijedan čovjek nije bio").
Ne treba ni spomenuti da se otad vodi svemirska utrka između Sovjetskog saveza i Amerike.
Upoznati planete sunčevog sustava, pokušati otkriti je li igdje moguć život.... samo su neki od ciljeva svemirskih istraživanja.

Na današnji dan 2003. poginula je sedmeročlana posada Space Shuttlea Columbia: David M. Brown, Laurel Clark, Michael P. Anderson i Ilan Ramon, zapovjednik Rick D. Husband, Kalpana Chawla i pilot William C. McCool.
Naime, shuttle se raspao 15 minuta prije predviđenog slijetanja. Krhotine letjelice i ostaci 7 astronauta bili su razasuti po Texasu i Louisiani. Svjedoci govore o 2-minutnoj grmljavini i užarenoj kugli na nebu od koje su otpadali dijelovi.
Osiguranje pri slijetanju je bilo jače nego inače, zbog izraelskog astronauta Ilan Ramona, čija je prisutnost na misiji povečavala vjerojatnost terorističkog napada. Međutim, za sada, nema nikakvih naznaka da se radilo o terorističkom napadu.
Columbia se vraćala sa 16-dnevne znanstvene misije. U više od četiri desetljeća letova sa ljudskom posadom, NASA nikada nije izgubila astronauta za vrijeme slijetanja letjelice. Posada shuttlea Columbia obavila je više od 80 eksperimenata na temu bestežinskog stanja, razvoja napredne tehnologije, te zdravlja i sigurnosti astronauta. Columbija je bio NASA-in najstariji shuttle, a prvi puta je poletio 1981. godine.
Uz sve te brojne provjere i testiranja, shuttle je zakazao u najgorem mogućem trenutku.

Cijeli svijet je bio potresen no istraživanja se i dalje nastavljaju. U ljudskoj je prirodi spoznati nepoznato. Sigurna sam da će svemirske ekspedicije i dalje napredovati, a jednom će nam možda čak donijeti vijesti o životu na nekih od planeta. Ja vjerujem da postoji. I sad ne mislim na male zelene čovječuljke koji govore "Bit ćete uništeni" nego mislim na bilo kakav životni oblik. Algu, bakteriju, možda biljku ili čak životinju. Svaki dan se sve više otkrivaju novi planeti, a znamo da je svemir beskonačan. Ne bi li bilo sebično vjerovati da je jedino Zemlja "počašćena" životom kad postoji toliko neotkrivenih i nama nepoznatih područja?



Post je objavljen 01.02.2006. u 22:06 sati.