Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Google Crash - update


Iako jučerašnji pad vrijednosti Googlea u aftermarketu, određeni loši ekonomski pokazatelji te podizanje interesa od strane FED i najjava mogućeg daljnjeg podizanja ukazuju da bi market danas morao značajno pasti, pogledajmo stvari i s druge strane.

- nitko nije rekao "kamate sigurno idu gore", već da će se razmotriti situacija, a nedavno izvješće o samo 1.1% rasta GDPa ne ide u prilog podizanju kamata, iako ista odluka najviše ovisi o kretanju inflacije koja nije u potpunosti obuzdana, ali nije ni porasla. Na kraju krajeva, i nakon jučerašnje objave da će FED najvjerojatije nastaviti politiku dizanja kamata (što se i očekivalo), market nije pao. Istina, tad nije imao "suborce", loš rezultat Googlea.

- Google je nedvojbeno podbacio očekivanja. Samo što ne znam čija su očekivanja službena. Google je u četvrtom kvartalu 2005-te zaradio 372.2 milijuna dolara, što je 82% više nego u istom razdoblju prošle godine. Netto prihodi bi bili i veći da je porez ostao na prijašnjoj stopi od 30%, a ne 43%, s koliko su oporezovani Googleovi prihodi. Svakako, ostvareni promet iznosi 1.92 milijarde dolara, što je 86% više nego prošle godine. Prihod prije plaćanja dobavljačima iznosi 1.29 milijardi dolara, što je u skladu s očekivanjima većine analitičara, makar su pojedini analitičari očekivali nevjerojatnih 1.36 milijardi dolara.

Sad se postavlja glavno pitanje - tko je zajebao; investitori napumpavanjem cijene ili analitičari nerealnim očekivanjima.

Imho, investitori, i ja među njima.


Usporedba:

- susjed je otvorio trafiku koja ima godišnji promet (promet robe, ne zaradu) od 100 tisuća kuna
- zarada iznosi 31 tisuću kuna

- susjed prodaje svoju trafiku s uhodanim poslom za 2 milijuna i 600 tisuća kuna.

Hoćemo li kupiti trafiku od susjeda? Ne, evo i zašto:

- ako trafika nastavi zarađivati dosadašnjim tempom, 31k kn godišnje, treba nam 84 godine da zaradimo, tj. vratimo uloženih 2 milijuna i 600 tisuća kuna.
- ako trafika u sljedećih 5 g. udvostruči prihode (rast 100%) tj. u 5g umjesto 155k kn zaradi 310 tisuća kuna, treba nam polovina vremena, odnosno 42 godine za vratiti uloženo.
- ok, računica nije tako jednostavna, postoji godišnji rast, tj. rast neće stati nakon 100% u 5 godina, ali to znači da očekujemo rast do neba. Može li promet u toj trafici, ili u našem slučaju Google-u, rasti "do neba".

PRO - Google je daleko najpoznatija svjetska tražilica, nedavno je krenula u aktivno širenje i na druge oblike oglašavanja osim internetskog oglašavanja, ali ako uzmemo u obzir da će ljudi koji koriste internet svakog dana biti sve više, pred Googleom je svijetla budućnost, ali - pitanje je da li je dovoljno svijetla, odnosno da li će Google zaista iz godine u godinu podizati produktivnost i broj klijenata za 100%, te time opravdati sredstva uložena u kupovinu Googlea (kako W. Buffet kaže, i kad kupuješ jednu dionicu, razmišljaj kao da kupuješ cijelu firmu)?

CON - Kao što može porasti, može i pasti, o toga sam se nedavno dotakao u komentarima o Googleovu prihvaćanju pravila kineske vlade, te kritikama koje su nakon toga uslijedile, i sam ozbiljno kritizirajući takvu odluku, makar znam da je Googleu širenje osnova napretka, pa čak i preživljavanja.

Kritizirao sam zato što:

- google ovisi isključivo o svojim korisnicima tj. klijentima, i PR mu je od presudne važnosti. Što to Google nudi, a drugi nemaju? Tražilicu? Ne, tražilica ima koliko god hoćeš, sutra možemo početi koristiti neku drugu tražilicu (npr. Clusty) da se uopće ne sjetimo kako je Google ikad postojao. Mail? Ja osobno ni ne koristim Gmail, a siguran sam da i u slučaju ukidanja te usluge korisnici ne bi bili osakaćeni duže od par dana, koliko bi im bilo potrebno da se prebace na drugog e-mail providera.

Sve opcije su otvorene, Google nije Titanic, ali ono što sigurno znamo jest da Google hoda po tankom ledu, te da nam za kockanje nije potrebno otići u kockarnicu, dovoljno je uložiti u Google.

U svakom slučaju, nadam se da će se moja predviđanja pokazati ispravim te da će GOOG već danas pokazati namjeru reversala, kojeg će u sljedećih par dana i napraviti, tj. vratiti se na razinu iznad $400 po dionici.




Post je objavljen 01.02.2006. u 14:09 sati.