Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lacerveza

Marketing

ANTI-FUR PROSVJED

U subotu 04.02.2006. prijatelji životinja nastavljaju kampanju za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj i pozivaju na prosvjed. Okupljanje u 11 sati kod HNK-a, a prosvjed ide rutom Hrvatsko narodno kazalište, Frankopanska, Ilica, Trg bana Jelačića (gdje ćepovorka stati), Ilica, Margaretska, Trg P. Preradovića, Preradovićeva, Masarykova, Hrvatsko narodno kazalište.

Ja vam sada neću govoriti o detaljima prosvjeda niti o uzgoju i ubijanju životinja zbog takve trivijalne stvari kao što je moda. To sve možete naći na stranici prijatelja životinja ili na blogu animal liberation. Ja ću o tome pisati sa malo osobnijeg stajališta.

Nakon što vidim te životinje, te ljude, cijelu situaciju, dođe mi da se zapitam: Kakav to čovjek mora biti da uzgaja životinje u uvijetima koji su jedva dovoljni za čisto preživljavanje? Koliko savijesti ima čovjek koji ubija te životinje i to još na sve takve okrutne načine? Koliko rasipan moraš biti da uzmeš samo krzno a ostalo što ti ne treba baciš i time još više onečiščuješ već ionako previše zagađenu nam okolinu? Koliko egoističan je onaj krznar ili modni kreator koji u tom krznu vidi samo potencijalnu slavu, novac i osobnu korist? Kolko (ne)svjestan mora biti netko tko kupuje takvo krzno i to po višim cijenama nego što zapravo vrijedi a opet nijedna cijena nije dovoljno visoka za sve te živote? Koliko površan moraš biti da se sa tim krznom na sebi šepuriš gradom, hvališ pred prijateljicama «Ovo je pravi zec!» ili ponosno izjavljuješ novinarima «Ovo vam je od jedne rijetke vrste ptice...»??

No najbolji od svih su mi oni koji inače ne nose krzno ali ih boli briga za takve stvari, ne žele uopče ulaziti u raspravu i svoj stav opravdavaju sa »Životinje su podređene ljudima». Takva indifirentnost prema svemu što te okružuje mi se jednostavno GADI.

Nekako me sve ovo podsjeća na filmove i priče o nacistima i njihovim konc logorima... Razočarava me što nitko ni ne želi znati o tome a nitko im ne brani, vjerujem da bi ljude bilo više briga ako bi znali i shvaćali jer nitko tko je toga svjestan ne može biti indifirantan. Sada se samo nadam da će i ovakav holokaust i rasizam jednom prestati...



Post je objavljen 01.02.2006. u 00:18 sati.