Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Zimi zaruke, ljeti vjenčanja!

LIVNO/TOMISLAVGRAD: Mladež ovdje više nema strpljenja, pa je krenula, prije nekoliko godina pojedinačno, a sada je to gotovo masovna pojava, ženidbom, odnosno udajom osigurati bolju budućnost, I to iseljavanjem iz BiH. Najpoželjnije djevojke , odnosno mladići, su oni koji žive i rade u zapadnoeuropskim zemljama, uključujući tu i Republiku Hrvatsku. Kako ističu pomoćnik načelnika Damir Tadić i matičar općine Livno Žarko Džeba, većina mladenaca to vjenčanja zakazuju u periodu proljeće, ljeto iz nekoliko poznatih razloga. ''U tom periodu je najlakše sabrati obitelj, rodbinu i prijatelje jer se baš u to vrijeme koriste godišnji odmori, te zbog lakoće putovanja, a kao ključni razlog bi naveo da su motivirani ''novčanim darom'',kako bi lakše podmirili svadbeni trošak'' istaknuo je Tadić.Naime, veliki je broj gastarbajtera iz BiH, a ponajviše ih je iz HB županije,naručito gradova Livna i Tomislavgrada, koji su zaradili mirovine u inozemstvu, ali su njihova djeca i unuci ostali tamo, većina njih je i rođena , školovana i zaposlila se u zemljama gdje su njihovi roditelji bili «na privremenom radu». Rijetki su oni koji su se vratili živjeti u zavičaj s roditeljima, a koji su sada umirovljenici, mada ima i takvih. Ostali su raditi u inozemstvu, a roditelje posjećuju tijekom zimskih blagdana i ljetnog odmora. Pod utjecajem roditelja ili pak nečeg drugog, uglavnom se zaljubljuju i bračne partnere nađu u domovini svojih predaka. Za ovogodišnjih zimskih blagdana u domovini, samo u duvanjskom kraju, i to samo po našim spoznajama, četiri mladića zaručila su se s djevojkama koje žive i rade u Njemačkoj i Švicarskoj,a dvije djevojke dogovorile su vjenčanje s mladićima koji rade u Njemačkoj, odnosno Hrvatskoj.
Neslužbena informacija od strane matičnog ureda općine Tomislavgrad, da su ova vjenčanja dogovorena za Uskrs ili Veliku Gospu, s svi oni, nakon toga odlaze iz BiH. Roditelji ostaju, najčešće živjeti sami u velikim i suvremeno opremljenim domovima! Trojica od četvorice mladića zaposlena su u Tomislavgradu, pa ipak su odlučila živjeti i obitelj imati u inozemstvu. I nije riječ samo o Hrvatima u BiH, slično razmišljaju i rade i Bošnjaci i Srbi, doduše u manjem broju od Hrvata.

A nismo primijetili da iseljavanje mladih, i mladih obitelji iz BiH nekoga brine i da poduzima mjere za njihov ostanak. Po riječima pomoćnika Tadića u 2005. u općini Livno sklopljeno je ukupno 180 brakova, od toga u glavnom matičnom uredu koji se nalazi u samom gradu sklopljeno je 170 brakova. Postoje još 4 matična ureda na području sela, gdje se tokom protekle godine sklopljeno oko 10 brakova. '' 28. prosinca 2005. na snagu je stupio novi obiteljski zakon br. 35/05, objavljen u službenim novinama, koji izriče da je obavezan civilni brak, bez obzira da li će se u skoroj budućnosti sklopiti vjerski'' kazao je Tadić, nadodavši da je vjerojatno razlog tome religijska obilježja na području BiH.
Dok u susjednoj nam Hrvatskoj još uvijek ostaje izbor oko opredjele za vjerski, civilni ili oba braka koji mladenci mogu zaključit. Bili su u pravu stari Latini kada su govorili da vrijeme mijenja običaje, a mi bismo dodali da to čini i nužda koja mijenja zakone. Budući da se u BiH zakoni i politika koji bi bila na dobrobit građana mijenjaju sporo to je budućnost, posebice mladih ljudi, mladih obitelji, još uvijek loša, a nije ni na vidiku neko poboljšanje.

T. Primorac / dnevni list



Post je objavljen 31.01.2006. u 22:29 sati.