Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Bez melioracijskih sustava nema konkuriranja na tržištu Europe

"Glas Slavonije"

VINKOVCI - Otkako je Vlada RH krajem studenoga prošle godine donijela Nacionalni plan navodnjavanja vrijedan 318 milijuna eura, Ministarstvo poljoprivrede intenziviralo je aktivnosti na njegovoj realizaciji. Osim iz državnog proračuna, iz kojeg bi trebalo biti izdvojeno 213 milijuna eura, ostatak potrebnih sredstava ostvarit će se preko pretpristupnih fondova EU i pomoću kredita komercijalnih banaka.
Detalj - Riječ je o iznimno važnom planu čija je izrada trajala dvije godine, a njime bi trebalo biti obuhvaćeno približno 65.000 hektara površina u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje je ocijenjeno visokopogodnim za uključenje u sustav melioracije. Očekivana realizacija planirana do 2010. godine trebala bi se kretati oko 35.000 hektara na području najistočnije hrvatske županije, a sve predviđene površine u sustavu bi trebale biti do 2020. godine - objasnio je Milan Ivezić iz Državne uprave za vodu.
Prema njegovim riječima, gotovo svi naši poljoprivredni proizvođači moraju se uključiti u program, a resorno ministarstvo pokrenut će i medijsku kampanju kako bi privuklo što više njih.
- Važno je da što više krajnjih korisnika pristupi programima kako bi iskoristili sredstva na raspolaganju u tri EU pretpristupna fonda - FAR, ISPA i SAPARD. Cijena uvođenja sustava navodnjavanja kreće se oko 9.100 eura po hektaru i država i poljoprivrednici projekt ne mogu izvesti bez pomoći EU. Osim toga, naša poljoprivredna proizvodnja bez korištenja melioracijskih sustava ne može biti konkurentna cijenom na EU tržištu - objasnio je Ivezić.
Ministarstvo istovremeno kreće i s uređivanjem detaljne kanalske mreže trećeg i četvrtog reda kako bi se stvorile i osnovne pretpostavke za provedbu Nacionalnog programa navodnjavanja.
- Na području RH ima 15.000 kilometara neuređenih kanala trećeg i četvrtog reda, a najviše njih je upravo u istočnoj Slavoniji. Velik problem nam je i to što u Vukovarsko-srijemskoj županiji 3.500 kilometara tih kanala još uvijek nije razminirano, naglasio je državni tajnik za vodu Zdravko Krmek.

M.Lešić



Post je objavljen 31.01.2006. u 20:20 sati.