Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kardinal Puljić u uskopaljskim župama

U okviru ovogodišnjeg službenog pohoda župama kardinal Puljić obišao Bistricu, Uskoplje, Kandiju...


Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić započeo je ovogodišnji službeni pohod župama, javlja danas Katolička tiskovna agencija (KTA).
Prigodom vizitacije pojedinoj župi kardinal Puljić redovito slavi Svetu misu s vjernicima u župnoj crkvi, pregleda župne knjige, stanje župe i crkve, te osobno razgovara sa župnikom, župnim vijećnicima i drugima. U njegovoj pratnji je redovito njegov tajnik vlč. Josip Tadić i kancelar dr. Zdenko Spajić.
Dana 18. siječnja posjetio je župu Bistrica koja Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Župa broji 1081 katolika u 273 obitelji. Živost župe najbolje pokazuje činjenica da ima oko 40 ministranata. Župa je osnovana na Gospu Lurdsku točno prije 75 godina, tako da se ove godine u župi slavi jubilej, a izdana je i monografija župe pod nazivom Ruža na vjetru – u kojoj je opisana povijest župe. Zaštitnica je sveta Terezija od Djeteta Isusa koja je uvijek predstavljena s ružom u ruci. Župa je imala teških povijesnih trenutaka što označava trnje koje se nalazi na ruži. Unatoč teškim ratnim okolnostima župa je živa iako su vjernici tijekom rata morali izbjeći u obližnje Vilino Polje (ispravno: Vilić Polje). Nakon povrataka u Bistricu svjedoče svoju vjeru i daju dobar primjer kršćanskog života. Župnik je vlč. Vinko Trogrlić, a u župi djeluju dvije sestre Kćeri Božje ljubavi.
Dana 19. siječnja kardinal Puljić je vizitirao župu Gornji Vakuf-Uskoplje koja ima tri filijale: Voljice, Dobrošin i Pidriš. U 1320 katoličkih obitelji živi 4920 vjernika. Župa je posvećena Uznesenju BDM, a u njoj pastoralno djeluju trojica svećenika: župnik fra Dominko Batinić, i župni vikari fra Mirko Bobaš i fra Zoran Jaković te tri sestre Kćeri milosrđa. Oko 60 ministranata redovito sudjeluje pod svetim misama nedjeljom, a oko stotinjak mladih su aktivni u župnim programima. Biblijska zajednica je isto tako brojna i aktivna, a svakog prvog petka redovito se organizira klanjanje Presvetom u župnoj crkvi. Sve tri filijale imaju zborove koji se trude uljepšati misna slavlja.
Dana 20. siječnja 2006. kardinal Puljić je posjetio župu Kandija kod Bugojna koja broji 207 obitelji s ukupno 561 vjernikom. Od toga u dvadeset sedam kuća živi po jedna osoba. U župi je 53 djece od prvog do osmog razreda, 23 ministranta i 31 pjevač. Ovo je župa koja je stradala u domovinskom ratu i u kojoj je povratak vrlo slab. Vratilo se otprilike jedna trećina prijeratnih župljana. Selo Bojska je potpuno uništeno u ratu.
U župi se redovno održavaju pobožnosti prvog petka i prve subote i prve nedjelje, a svakog dana od 17-19 sati vjernici se okupljaju na molitvu 'žive' krunice. Svakog tjedna je pojedina nakana, a prva je bila za obraćenje psovača. Samo 57 župljana ima stalni posao dok većina živi od mirovine ili radeći u Hrvatskoj nerijetko i bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja. Kada je riječ o dolasku u crkvu, često su djeca aktivnija od svojih roditelja. (kta/j.t.)


Post je objavljen 30.01.2006. u 14:00 sati.