Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Zanimaciji je kraj, jer i vikendu je kraj

Vidjeh po javljanjima i priči s nogu, da baš i nije lako bilo. Jedan je našao potez prvi. Pa ajmo sa riješenjem naprijed!
Crni treba riješiti sav prostor na prva dva reda od F- do J- vertikale. Ako to riješi tako, da bijeli poslijednji igra, tada će mu onaj dio sa E3 i uništenjem oka raditi. Pogledajmo kako bi to išlo. Sve je forsirano tj. uvjetovano crnim prijetnjama.
Crni kreće s 1. F2. To je 100% forsirano. Uzme li crni ta dva napadnuta kamena na prvome redu, sve je gotovo. Nema šanse za dva oka bijeloma. Zbog toga bijeli mora odgovoriti sa 2. G1. Sada crni forsira dalje, ali ima ideju vodilju. Ne radi se to zato što se može, već prema putu do krajnje slike, koja riješenje nosi. To je crnome rasplet na E-vertkali.
Kada crni nebi tako gledao i igrao sve ovo, zato što može, to nebi bilo u duhu ove igra.

Potezi trebaju imati razlog, jer tek tada se kreira. Slučajna usputna rješenja su čisti darovi, ali tek kada ih se vidi i razumije. Često sam vidio igrače koji postignu vrijednost, a ne vide je. Tada kao da je niti nemaju. Slično je i u životu. Velika je vrijednost razumjevanje i viđenje. Ja ovdje gledam sve do prosvjetljenja.
Pogledajmo dalje, kojim putem crni ide. 3. G2. Sada napada tri bijela kamenčića na prvome redu i prisiljava bijeloga na 4. H1. Ide crni i dalje i napada i ta četiri bijela kamenčića sa 5. H2. Koje li ustrajnosti! Kada je na pravome putu sve je u redu. Bijeli mora na 6. J1.
Ovo je ključni dio rješenja, što večini otvara oči. Crni igra na 7. E3!!! Žrtvuje čak pet svojih kamenova i vidi da bijelome neće ostati do samo jedno oko. Bijeli mora te kamenove zarobiti i igra na 8. J2. Time je prvi dio prikaza gotov. Vadi se pet crnih kamenčića i slijedi igra na njihova mjesta, pa je stoga potrebno postaviti novu sliku, koja je prikazana rednim brojem 2.
Crni sada nastoji ne dozvoliti bijelom da razdjeli svoj prostor na dva dijela, što bi bila dva oka, a time i nemogućnost svođenja svih bijelih kamenčića na zarobljavanja od strane crnoga. Igra se 9. G2!!! Ovo se oslanja na loš položaj bijelih kamenčića (D2, D3, E4). Tamo je jednim potezom crnoga na E3 moguće uništiti oko na E2 i E3.
Sada bijeli više ne može, što je vidljivo, uraditi i drugo oko. Nije mogao ni ranije, ali sada je vidljivije. Igrom goa kao da učimo nevidljivo stvarati vidljivim. To je jedna od velikih ljepota i vrijednosti ove igre. Može pokušati još s 10. F2, ali na to ide spomenuto uništenje oka na E-vrtikali. Crni odgovara s 11. E3. Bijeli nesmije spašavati napadnuti kamenčić na E4 igrom na D4, jer crni tada uzima četiri bijela igrom na D2. Bijeli mora uzeti upravo odigrani crni kamenčić igrom 12. E2, ali tada crni uništava oko bijelome igrom 13. D4. Ostade tako samo jedno oko bijelome na G2-H2. To je kraj, jer svi bijeli kamenčići će otići u zarobljeništvo. Uz dobru igru crnoga, bijeli nije imao šanse.
Je li bilo teško? Sada kada se vidi i nije. Ipak treba biti dovoljno slobodan za vidjeti ovaj put.
Ne brinite, brzo će novi petak i novi go-problem. Švrljati ćemo i dalje u kutu. Tamo ima puno zanimljivih mogućnosti.
Pozdrav bl. Muradenu

Post je objavljen 30.01.2006. u 10:24 sati.