Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/techno2techno

Marketing

.::GOA I PSYCHEDELIC TRANCE::.

Sama tema Goa i Psychedelic trance otvara mnoga pitanja u umu jednoga prosječnog čovjeka. Iza nje stoje stoje mnogi čimbenici (glazba, ljudi, (kontra)kultura, životni stil) koji trebaju biti objašnjeni.
Goa i Psy (skraćeno) su, kao prvo, tipovi elektronske glazbe, jedni od podstilova trancea (koji stoji uz druga dva glavna žanra: techno i house).
Kao specifičan tip glazbe, okupili su oko sebe grupu slušatelja, te se formirala specifična subkulturna, čak kontrakulturna scena, sa svojim osobitim obilježjima, načinom života i vlastitom filozofijom.
Izvor za ovaj rad je internet u potpunosti, jer o je tema slabo poznata i nema niti jednog pisanog dokumenta, osim eventualno flyera (letaka) za pojedini party na kojemu se ta glazba pušta.

....trance je jedan od osnovnih žanrova elektronske glazbe, koja se počela razvijati u ranim osamdesetim godinama 20. stoljeća. Od tada počinje njezin boom velikom upotrebom osobnih računala, sintisajzera i drugih do tada nekonvencionalnih pomagala za postizanje 'novog' zvuka.
Trance se dijeli i na svoje podžanrove, a jedni od krucijalnih su upravo Goa i Psychedelic Trance (tu su još U.K. Progressive Trance, Euro Trance itd.).
Sama riječ trance asocira na prilično komercijalne varijante Euro trancea (s kojima se upoznajemo preko tv kanala Viva, Mtv itd.), koje nemaju nikakve dodirne točke s Goa ili Psy tranceom, osim zajedničkog nazivnika trance.


POVIJEST

Goa je indijska pokrajina, smještena približno na polovici zapadne obalne linije južnog dijela Indije koja imala je šaroliku povijest okupacije.
1510. zauzeli su je Portugalaci čija je vlast konstantno trajala, osim nekoliko kratkih okupacija britanske vlasti (1797-98 i 1802-13), sve do 1961., a te je godine ponovno došla u vlast Indije.
Prisustvo Portugalaca 450 godina imalo je snažan utjecaj na kulturni život Goe koji je jasno vidljiv zbog mnoštva katoličkih crkava i samostana, te drugih karakteristika arhitekture, ali to pristustvo se isto tako relfektiralo u umjetnosti i kulinarstvu.
Krajem šezdesetih godina plaže Goe postale su utočište raznim rock-zvijezdama, putnicima, lovcima na uzbuđenja željnim provoda.
Ray Castle vidi hipije koji su tada došli na Gou kao 'nove koloniste' a domorodci su bili tolerantni prema njihovoj okupaciji kao što su bili s Portugalcima.
Za njega, generalna privlačnost Indije za hipije i ostale koji se nisu uklapali u dominantnu kulturu bilo je zbog osobitog razvoja duhovnosti, ali i zbog hašiša, koji je tamo bio legalan sve do sredine sedamdesetih, kada su zakoni promijenjeni zbog pritiska iz SAD-a.
Iako je popularnost Goe opala tijekom osamdesetih, nekolicina Europljana i Amerikanaca ostala je živjeti tamo.
Glazba toga vremena nije bila, naravno, ni po čemu slična glazbi koja je danas poznata kao Goa trance.
Osamdesetih još uvijek glavnu riječ vode Greatful Dead, Yello, Talking Heads, the Doors, Neil Young, the Eagles, Pink Floyd...
Veliki preokret se dogodio kada su do Goe stigli prvi oblici techno zvuka, industrial, new wave, new beat, dok je Veliku Britaniju 'tresao' acid house.
Pojavili su se bendovi kao Front 242, Einstürzen Neubauten, Killing Joke itd. Oni su miješali veći broj stilova i dobili neku novu vrstu glazbe koja je u sebi sadržavala veliku pozitivnu energiju i bila vrlo psihodelična. Od tada pa do danas, ta glazba nosi naziv Goa Trance.
Goa Trance proizašao je, dakle, iz fuzije new beata, gothica, new wave-a, industriala, electra, detroita i psychedelic rocka (presudna uloga hipija u šezdesetima).

Goa Gill(1996.) vuče vezu između Goa trance fenomena i oživljavanja svijesti kroz drevne plemenske rituale. Tvrdi da 'koristi trance glazbu i trance plesno iskustvo da bi pokrenuo lančanu reakciju u svijesti', vjerujući da 'se od početka vremena ljudski rod putem glazbe i plesa sjedinjavao s jedinstvenim duhom prirode i univerzuma.' Njegov je osnovni cilj, kao Goa artista, redefinirati drevne plemenske rituale za 21. stoljeće. Smatra da upotreba glazbe i plesa za buđenje kozmičkog duha, kako bi liječili svoju nutrinu, nije ništa novo.
To je razlog zašto su Goa i Psy trance posebni i drugačiji od ostalih žanrova elektronske glazbe; prije svega, uz tu glazbu rijetko kome treba neki narkotik ili bilo kakvo psihoaktivno sredstvo da bi uživao u njoj, to je jedan od rijetkih pravaca za koji se zaista može reći: music is the drug.

GLAZBENI STIL

Generalno, struktura Goa trance tracka reflektira ideju putovanja.
Arhetipski heroj kreće u svoju potragu, u skladu s time track/stvar/pjesma počinje laganim uvodnim zvukovima. Polagano se pojačavaju i izmjenjuju, evoluiraju na svoj način te vode 'putnika' kroz jedinstveno trance iskustvo. Kako je heroj često izazivan na putu, tako je glazbenim mijenjanjem izazivan i sam slušač, a često je ubačen tajanstven teks, citat ili sample, sa svrhom da dovede um na višu razinu.
Trackovi obično traju od osam do deset minuta. Nakon pete ili šeste minute, stvar je na klimaksu i od tada se graduirano mijenja prema kraju.

Na isti način kako je izgrađen track, koji vodi slušatelja na putovanje, postoji isti, prošireni proces kroz DJ set, koji u klasičnom goa full moon partyju može trajati i do osam sati.
Početkom seta oko deset sati, DJ pušta laganije stvari i gradi atmosferu, ritam. Već oko tri-četiri sata set doseže klimaks. Kako se približava zora, nivo energije ostaje visok, ali postoji suptilan pomak u ritmu glazbe.


TEMPO

Pitanje tempa je zanimljivo ako se uzme u obzir mogući odnos između glazbenog tempa i fiziologije ljudskoga mozga.
Frekvencija alfa-valova, koja je kritično važna za postizanje stanja transa kod ljudi, leži približno u 8 do 12 ciklusa u sekundi i varira od jedne do druge osobe.
Tradicionalna glazba u svijetu, koja inducira stanje transa sadrži ritmičke elemente koji se poklapaju s tim ciklusima, tj. zrcali te vrijednosti.
Tipično, preformansi počinju na nižoj razini koja se povećava nakon perioda od nekoliko sati i dolazi na sve viši i viši nivo.
Postepeno povećavanje frekvencija dopušta varijaciju i mogućnost podudaranja s različitim frekvencijama ljudskih alfa-valova.

ZVUKOVI

Najvažniji 'sastojak' Goa trancea je 'kick drum'. U Goa tranceu kick (udarac) je jako dominantan, često zna kroz proces izrade nekog tracka i umetanja efekata djelovati dosta zasebno i samostalno u odnosu na ostali dio tracka.
Roland TR909 drum machine (thick, 'beefy' bass drum sounds), proizveden 1984., bila je posljednja od Rolandovih ritam mašina.
Roland TB303 (the 'bassline' ili '303') se često upotrebljavala u house i komercijalnoj klubskoj glazbi tijekom mnogo godina i 'odgovorna' je za acid 'bipove', čudne ekspresivne zvukove koji se pronalaze u tradicionalnom Goa i Psy tranceu.
Goa trance umjetnici traže originalnije načine da izraze 'visoko-frekventski kaos', tj. da proizvedu svoj rang 'čudnih zvukova'.
Često se u Goa trance stvarima mogu čuti isječci iz primjerice starih filmova ili nekih pjesama. Za plesača u transičnom stanju, namjera im je ispuniti um prije nego se ponovno 'uzemlji' posebnim ritmom stvari koji 'vozi' cijelo vrijeme.
Utjecaj drugih kultura na glazbu: australijski Aborigini (didjeridu), Japanci (koto, biwa), Indijci (tambura, sitar, tabla, voice) i Arapi (voice).

GOA I / ILI PSYCHEDELIC TRANCE?

Postoji li razlika između Goa trancea i Psychedelic trancea?
Prije je bilo uvriježeno mišljenje da su to dva različita naziva za isti pravac glazbe, ali razlika postoji. Teško ju je definirati, jer sama definicija te glazbe ne postoji: to leži u njezinoj posebnosti.
Cole i Hannan:
1996. Ray Castle u intervjuu za Colea govori kako se termin 'Goa trance' počeo upotrebljavati tek od 1994., prije toga partyji su se zvali 'trance-dance'.
Steve Psyko vjeruje da su termin izmislili Englezi zato što oni 'uvijek vole staviti etiketu na sve'.
Odgovor je i u kronologiji – Goa trance obilježava početak svega, i sam naziv proizlazi iz mjesta 'rođenja', indijske oblasti. Nadalje, razvojem glazbe, ona počinje dobivati i neke druge karakteristike – melodije se prorjeđuju, ritam je minimalističniji, ali još uvijek je zadržana većina elemenata (Rolandova 'tristotrojka', ponekad gitara; energična je i sa svojim posebnostima). Taj noviji stil koji je proizašao iz Goe naziva se Psychedelic trance. Neki ga nazivaju 'sinom Goa trancea'.
Uglavnom je to jedan zvuk uz dvije glavne podjele – zajedničko im je ishodište.
Danas je Goa trance retro zvuk i nije zastupljena kao Psychedelic trance, koji je evoluirao u mnoge podstilove (full on Psy trance, progressive, tech-trance, minimalistic Psy trance...).


Post je objavljen 30.01.2006. u 01:13 sati.