Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelsdontkill

Marketing

Hello

Fuj,sutra opet škola.Katastrofa.Barem imam popodne školu.heh.Jučer smo Steel i ja bile kod frendice.Gledale smo film naravno to ne bi bila Steel da nije izabrala horor"Mračne vode".Jeziv film.Naravno remake od nekog japanskog.Tipičan japanski:curica,mama,voda,bunar,nadnaravno.Hm malo me podsjeća na nešto na jedan film kojeg su se svi užasavali bez ikakvog razloga,naravno ak još niste shvatili na Krug.
Evo vam malo mitologije,slavenske dakako:
ISTOČNI SLAVENI

Panteon Istočnih Slavena rekonstruiran je na temelju podataka iz Kijevskog ljetopisa, Nestorovih kronika, Novgorodskih kronika te epa "Slovo o polku Igorove" ("Pripovijest o Igorovoj vojni"). Kijevski ljetopisi sadrže mirovne sporazume između Bizanta i Rusije. Najzanimljiviji dio Kijevskih ljetopisa je Ipatjevski ljetopis. Prvi bogovi koje spominje ova kronika su Perun i Volos. Knez Vladimir 980. god. obilježava početak svoje vladavine u Kijevu podizanjem idola. Na jednom brdu postavio je drveni Perunov idol sa srebrnom glavom. Uz Peruna postavlja idole Horsa, Dažboga, Striboga, Simargla i Mokoši. U isto doba u Novgorodu Vladimirov ujak postavlja idol Peruna. Iz ove kronike može se zaključiti da je Perun bio vrhovni bog Istočnih Slavena. Ruski vladari su Peruna smatrali svojim zaštitnikom. Prihvaćanjem kršćanstva Perun nestaje kao božanstvo Istočnih Slavena, ali neke njegove osobine se prenose na sv. Iliju. Osobine rogatog Volosa, koji je predstavljao zaštitnika stada, prenijete su na sv. Vlaha i sv. Nikolu. Zanimljivo je da u prvobitnoj kronici Svarog nije spomenut među bogovima kojima je Vladimir podigao idole, ali su ga Istočni Slaveni poštovali kao i njegovog sina Svarožića. Svarog je predstavljao božanstvo svjetlosti, nebesku i zemaljsku vatru. Ne zna se kako su izgledala žrtvovališta, mjesta žrtvi i proricanja Istočnih Slavena. Idoli važnijih božanstava su postavljani na brdima.

Ep "Pripovijest o Igorovoj vojni" nastao je 1185. godine. Neki povjesničari i mitlozi sumnjaju u izvornost ovog epa.
ZAPADNI SLAVENI
Podaci o religiji Zapadnih Slavena rasuti su u fragmentima jer glavninu podataka čine bilješke o svetištima i bogovima Baltičkih Slavena. Nije postojao panteon zajednički svim Zapadnim Slavenima. Najvjerojatnije je glavni bog bio Svantovid (bog koji nosi pobjedu). Značajni bogovi su i Triglav i Svarožić (koji su također povezani sa ratnim funkcijama i magijom) te bogovi ratničkih osobina Rujevit i Jarovit. Za ovaj panteon karakteristična je polikefalija (višeglavi bogovi). Svantovid - bog sa četiri glave raspoređene prema glavnim stranama svijeta, Triglav- tri glave, Rujevit- sedam glava. Višeglavi su i bogovi Porevita i Porenuta. Proven je povezan sa kultom stabla, posebno drvetom hrasta (gaj između Oldenburga i Libeka). Podaga je božanstvo povezano sa godišnjim dobima i vatrom. U ovaj panteon bogova spadaju i Pripegala, boginja Živa (žensko božanstvo o kojemu se ništa određeno ne može reći, potsoje neke naznake u narodnoj predaji). Polapski Slaveni te plemenaa koja su živjela uz Odru obožavala su jednu bezimenu boginju čiji lik su nosili na zastavi. Helmold spominje kako Polapski Slaveni na svojim gozbama nazdravljaju dobrom i zlom bogu: "...Oni se na svojim gozbama i veseljima obređuju jednim peharom, pri kome izgovaraju neke riječi, koje, prije bih rekao, nisu u pohvalu bogu već kao proklinjanja, govoreći da sve što je dobro dolazi od boga dobra, a zlo od boga zla..." Chronica Slavorum
Božanstva starog poljskog panteona (prema podacima iz "Povijesti Poljske",Jan Dlugoš) povezuju se sa odgovarajućim rimskim božanstvima: Yesza - Jupiter, Dzewana - Dijana, Dzydzilelya - Venera, Lyada - Mars, Marzyaba - Cerera, Nya - Pluton, Zywie - Život. Neki povjesničari smatraju poljski panteon umjetnom tvorevinom koju treba u cijelosti odbaciti.


JUŽNI SLAVENI
Južni Slaveni su vrlo rano došli pod utjecaj kršćanske religije pa postoji malo podataka o panteonu starih bogova. Prokopije je zabilježio da su Slaveni u vrijeme naseljavanja Balkana vjerovali u jednog boga. Prema Prokopiju to je bio bog gromovnik, bog munje. U toponomastici Balkana su česti tragovi Peruna pa se pretpostavlja da je kod Južnih kao i kod Istočnih Slavena Perun glavni bog. Sa sigurnošću se ne može tvrditi koji je bio vrhovni bog Južnih Slavena. Ovaj panteon obuhvaća uz Peruna i Velesa, gospodara mrtvih i boga plemenitih kovina Daboga ili Dabu, Triglav. Vjerovanja Južnih Slavena najbolje su ostala očuvana u narodnim pričama i pjesmama.





Post je objavljen 29.01.2006. u 18:58 sati.