Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

(Ne)izgrađeno građevinsko područje

Iz prijedloga prostornog plana Grada Splita: .DOC i .PDF:
"izgrađeni dio građevinskog područja - utvrđen je na temelju podataka iz Hrvatske osnovne karte 1:5.000, reambulirane 2001. godine te ortofoto snimke iz 2002. godine. U izgrađeni dio građevinskog područja uključene su sve građevine bez obzira na namjenu, trenutno stanje, urbanističku definiranost prostora i pravni status građevine. U izgrađeni dio nisu uključene sve izdvojene pojedinačne manje građevine. Linija razgraničenja je povučena približno po granicama čestica izgrađenog ili pretežito izgrađenog djela područja. Neizgrađene dijelove građevinskog područja čine sve neuređene i neizgrađene površine veće od 5000m2.
Za postojeće građevine koje se nalaze unutar izgrađenog dijela građevinskog područja ta činjenica nema direktnih pravnih i drugih implikacija (npr. pravo legalizacije)
a sve mogućnosti i uvjeti uređivanja prostora na kome se nalaze te građevine sadržani su u odredbama Prostornog plana (namjena, uvjeti građenja, režimi zaštite, obveza izrade detaljnijih planova i sl.), "

Uredba iz 2004.: "U neizgrađenom dijelu građevinskog područja naselja nije dozvoljena izgradnja objekata za stanovanje u pojasu od 70 m od obalne crte, a u izgrađenom dijelu građevinskog područja naselja moguće su interpolacije u skladu sa zatečenim stanjem."

Sad sve ovisi o urbanističkim planovima, a oni moraju biti usklađeni sa tom uredbom da se ne može graditi u pojasu od 70m. No, da li to znači da se ne može legalizirati ni ono što je izgrađeno prije donošenja Uredbe?
Kad su se kupovali tereni i gradile kuće nije postojala takva zabrana. Tad nije bilo detaljnih prostornih planova uređenja, pa se nije moglo dobiti dozvolu. Za područje Gladuše se znalo samo da je to područje predviđeno za obiteljske kuće. Ne znam točno što piše u Zakonu o izgradnji objekata iz 1975./76., ali općenito se znalo da teren treba imati najmanje 400 m2, da kuća smije imati samo prizemlje i jedan kat, te da se mora ostaviti dio terena za put, jer svaki teren mora imati kolni pristup minimalne širine 3m. Kako je netko mogao predvidjeti da će za 20 godina biti donešena Uredba koja zabranjuje legalizaciju kuća unutar 70m od obale, ili da kuća mora biti udaljena od ruba terena minimalno 4m? Rijetki su slučajevi da je netko gradio baš uz samu obalu. U Gladuši je minimalna udaljenost vikendica od mora 20ak metara.

Članak 44. Zakona o prostornom uređenju iz 1994. i 2000.:
"Građevine izgradene u skladu s propisima koji su važili do stupanja na snagu ovoga Zakona, a čija je namjena protivna namjeni utvrdenoj prostornim planom mogu se do privodenja planiranoj namjeni rekonstruirati u skladu sa smjernicama i mjerilima odredenim tim planam, odnosno odlukom općinskog ili gradskog vijeća."

Post je objavljen 29.01.2006. u 17:54 sati.