Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Q&A


Naroz77:
Mislim se osvrnuti na jedno tvoje trejdanje, pod naslovom “PLAN!”. Nisam bas siguran koji dan si to pisao, ali ako si plan radio na kraju dana kad je DOW zatvorio na 10, 880.71, onda bi to trebao biti u četvrtak, 19/01/2006. Nije mi namjera dijeliti savjete, prodavati pamet ili povrijediti bilo koga, recimo viđenje iz drugog kuta (moram ovako, lakse bih sa samurajima izasao na kraj nego s nekima od vas)…) Scenarij 1: Kupujes GOOG long i protective put. Sto se sve moze dogoditi na dan kada isticu opcije (17/02/2006)...)) GOOG pada ali ne ispod 390, ti si u -12% ( dodas li call opciju ti si -14%), po svim knjigama ti si vec naj kasnije na $399.5 trebao napustiti poziciju.….)) Scenarij 2: Iako ga ti nazivas protective put on u stvari sa call-om cini LONG STRANGLE. Ako je tvoja namjera bila long strangle (zanemarimo long poziciju u ovom slucaju) , onda na 17/02/2006. (expiration date), GOOG mora biti ili $ 506.3 ili $ 373.7 da bi bio na ‘pozitivnoj nuli’. Ako na taj dan zatvori bilo gdje izmedju $390 i $490, gubis sve novce. Moze li skociti 16% do $506.3, odnosno pasti 14% na $373.7 za mjesec dana? Ti trebas cak i vece pomake da bi zaradio nesto…)) Istina, ti ces mi reci: “ A sto ako GOOG raste, ja sam pokriven long pozicijom”. To je upravo moja poanta, long strangle ti netreba osim ako neocekujes veliki skok (pad od 14% ti nepomaze)….) Generalno gledajuci call je nepotreban. Protectiv put ti je postavljen pre nisko jer GOOG ide ispod 10%, prije nego put ide ITM…) Postoje tu jos neke sheme … Molim za tvoj komentar..)) Kasna je ura dok ovo pisem, a i cabernet sauvignon je pre dobar da bih mu odolio ( ovo je za alibi). (29.01.2006. 09:40)


E, zaboravio sam odgovoriti što je "egid". Egid je Zeusov štit, ili u prenesenom značenju "okrilje", a u kontestu znači isto što i "zaštićen sam anonimnošću" ili "zaštićen sam anonimnim nickom".

Pitanje koje si postavio mi je zanimljivo i zbog toga što sam se oko njega posvađao s rođakom koji je portfolio manager, tj. pričamo, ali ne o trgovanju, kaže da ne želi biti odgovoran ako spiskam lovu. To me i najviše naljutilo, jer kako je Naroz spomenuo u prošlom postu, svako donosi odluke na temelju vlastitih stavova, iskustva i htjenja, ne želim da netko drugi donosi odluke umjesto mene, pa makar se njegove pokazale ispravne, a moje krive. Odmah se vidi da sam Jarac u horoskopu. E, pozdrav njemu jer znam da čita. :)

Amo i odgovorit. :) Prvo predlažem baciti pogled na OptionMasterov post koji dosta toga objašnjava.

Drugo, kao što se može primijetit iz Felixovog zadnjeg komentara na OptionMasterovom (HardKapitalizam) blogu, redovito pratimo broj prodanih puteva i call-ove, znajući da te put-eve i call-ove u principu prodaju fondovi i inv. banke koje pred expiraciju svojim potezima tj. aktiviranjem kapitala pokušavaju dovesti cijenu gdje im najviše odgovara, a po prodanim call-ovima i putevima (odmah na počeku mjeseca, dok su call-ovi bili skupi i time davali veći profit prilikom prodaje) se moglo zaključiti kako bankama najviše odgovora cijena GOOG-a između $410 i $430. Ipak, kako je GOOG dva dana prije expiracje bio preko $450, a ni banke nisu svemoćne, očekivao sam da će rušenjem doći max. do $430, $420 je već razlog za slavlje.

Razmišljanje prije tradea: Fondovi će dumpirati cijenu dionica, umjesto da ih prodaju po $450 ili $460, oni će izbacivati količine po $430, $420, možda i $410, te ako time uspiju spustiti cijenu dionice, sve one call-ove koje su skupo prodali dok su bili ITM, će učiniti bezvrijednima i time zaraditi dosta novca, a ako raja po principu "kad vrijednost padne 10%, nastupa sell-off" nastavi prodavati, sve te dionice koje su prodali po $430 ili $420, će kasnije kupovati po $400 i $410. Jednostavan ali i divan plan (od strane fonda) za zaraditi hrpu novca.

Ja sam odlučio pratiti taj plan, kupiti put što je prije moguće kako bih da dobio što jeftinije, @390 je u trenutku odluke iznosio $7.2, pričekati da cijena padne i vrijednost put-a naraste i odmah ga prodati, računajući na ponovnu kupovinu tj. korekciju cijene. U trenutku kad je GOOG dole kupiti i call te dionice (cca. 100kom). Zvuči idealno i ostvarivo, ali. Glavna greška - nisam očekivao da nitko može bez značajne loše vijesti (koje nije bilo, doslovno su svi tražili razlog) gurnuti GOOG toliko dole da ode ispod $400, računao sam da je $420 donja granica, s tim da se neću igrati i kupit ću dionice i (protective) put već oko $435, a ako padnu prodati put (ne i dionice) te kupiti call, to sam računao napraviti oko $425. Ipak, nisam nezadovoljan, zasad, pitanje što će biti nakon 31.1, jer sam u trenutku kad je GOOG došao do $400, umjesto da poslušam rođakov savjet i prodam pozicije, odlučio suprotno, nakupovati se koliko god mogu, koristeći i margin account. Tako da sam cijenu cijelog paketa GOOG kupio po manje od $415, sad promatram razvoj situacije. Posjedujem i call-ove na @490 koje sam platio oko $6, možda sam se njih trebao riješiti, ali nema veze, pričekati ću 31.1 i objavu rezultata. Kako sam sve kupio (relativno) jeftino računam da teško mogu izgubiti veću količinu novca, pa sam skloniji riziku i čekanju rezultata, inače bi sve rasprodao kad je Google (GOOG) ponovo prešao $450.




Post je objavljen 29.01.2006. u 15:12 sati.