Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Prekobrojnima otpremnina 10.000 KM

PEDESET NA ULICU Procjene govore kako bi bez posla u livanjskoj općini moglo ostati čak 50 djelatnika od njih ukupno 120, a svima koji dragovoljno istupe iz državne službe i podnesu zahtjev za ostvarivanje prijevremene mirovine općina će isplatiti novčani iznos od deset tisuća KM

"REZANJE" ČINOVNIKA NAČELNIK LUKA ČELAN NAJAVIO BOLNE MJERE
U OPĆINSKOJ ADMINISTRACIJI ZBOG REFORME JAVNE UPRAVE

piše Frane MIOČ slobodnadalmacija

Zahvaljujući reformi javne uprave, popriličan broj livanjskih općinara uskoro će se morati pozdraviti sa svojim radnim mjestom. Točan broj takvih bit će poznat tek nakon što se usvoji Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u općinskim organima uprave.
Procjene govore kako ipak ovaj višak zaposlenih neće biti mali. Naime, kalkulacije govore kako bi bez posla u livanjskoj općini moglo ostati čak pedesetak djelatnika od njih ukupno oko 120.

Posebna ponuda
Općinski načelnik Luka Čelan i te kako je svjestan delikatnosti posla pred kojim se nalazi te je na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća predložio usvajanje takve odluke po kojoj bi svima onima koji dragovoljno istupe iz državne službe i koji podnesu zahtjev za ostvarivanje prijevremene mirovine općina isplatilanovčani iznos od deset tisuća KM.
Svi koji bi prihvatili takvu ponudu ne bi imali pravo na zakonsku otpremninu, a novčana naknada u iznosu od deset tisuća maraka bila bi im isplaćena u roku od trideset dana od prestanka radnog odnosa. Također, i sama ova odluka, koja je na koncu i podržana od strane vijećnika, vrijedi trideset dana, u biti sve do usvajanja Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u općini.
Izjašnjavajući se o samom prijedlogu spomenute odluke, radna tijela Općinskoga vijeća su bila mišljenja kako bi ipak trebalo još sačekati s njezinim usvajanjem.
Međutim, općinski načelnik Luka Čelan se s tim nije složio, a nije prihvatio ni zahtjev sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika da se ista ova odluka ne usvoji.
Osvrćući se na pismeni zahtjev sindikata, Čelan je rekao kako predložena odluka ide na ruku upravo djelatnicima i kako mu u biti ovaj potez sindikata nije jasan.

Prozvan Barun
Inače, jedini vijećnik koji se vrlo oštro usprotivio usvajanju predložene odluke bio je HSS-ovac Mislav Sučić. Govoreći o deset tisuća maraka koje bi trebali dobiti oni koji dragovoljno istupe iz državne službe, on je naveo situaciju u kojoj se nalaze brojni nezaposleni u livanjskoj općini, kao i pojedine obitelji u kojima nitko ne radi.
— Što takvi dobivaju i tko brine o njima — upitao je Sučić, te se založio za to da one koji ostaju bez posla u općini za ruku izvedu oni koji su ih svojedobno i zapošljavali.
Pri tome je prozvao bivšeg općinskoga načelnika Stipu Baruna. Međutim, ovaj mu je replicirao, rekavši da se u doba kada je on bio na funkciji općinskoga načelnika broj zaposlenih u općini nije povećao, već, dapače, smanjio.




Post je objavljen 28.01.2006. u 22:01 sati.