Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bigmamma

Marketing

Slobodna Dalmacija krade privatne fotografije!?

Danas je na forumu osvanuo zanimljiv topic.
Slobodna Dalmacija, članak o emisiji "Surogat majke" i slika naše forumske princeze Nuki.

U Jutarnjem će vas recenzirati, u Saboru citirati - a Slobodna će vam pokrasti slike djece!

U Jutarnjem objavljuju recenzije blogova - e, sad, to se nekome može sviđati, a nekome ne ... no, mislim da je stvar prilično jasna: Blogovi su javni i kao svaki drugi javni medij, TV ili radio emisija, tiskovina, knjiga ili što god - i mogu se recenzirati do besvjesti. No, problem je kad vas preentuzijastični novinar i navodni recenzent pokuša prikazati u ... svjetlu, te vam u usta stavi i par svoji riječi kako bi bajkovita "recenzija" bila zanimljivija.

U Saboru vas mogu citirati - što također nije problem, ako to naprave na kulturan način.

No, kada si novinari (plus urednici) prvorazrednog dnevnika dopuste takvu stvar da vašu privatnu fotografiju objave uz vijest o surogat majkama - morate se zapitati ... ako ništa drugo: Što je to Zakon o autorskim pravima i intelektualnom vlasništvu???

Uz vijest o surogat majkama u Slobodnoj Dalmaciji objavljena je fotografija Nukite, kćeri naše supermoderatorice na forumu i blogerice na blogu trudnica.blog.hr.

Photobucket
Photobucket


Iz bloga je evidentno da je "LP" locirana u Zagrebu pa su novinari valjda zaključili da Slobodna do nje neće tako lako doći?

Kao administrator foruma s kojega je slika potencijalno preuzeta (osim ako nije preuzeta s bloga, što je više vjerojatno) i osobno sam pogođena ovim činom jer kao admin i urednik portala smatram da je preuzimanje fotografija sa zaštićenim sadržajem nedopustiva, a u najmanju ruku nepristojna, pogotovo kada se radi o slikama maloljetne djece.

Bez obzira u kojem je elektronskom mediju objavljena fotografija, ona je zaštićena autorskim i drugim pravima, stoga je u najmanje što se u ovom slučaju moglo učiniti, bilo navesti link ili izvor odakle je slika preuzeta.

Fotografija maloljetne djevojčice koja je objavljena uz vijest o emisiji za "surogat majke", nečije je autorsko djelo. Dakle, tu je djevojčicu netko snimio i stavio na SVOJE stranice, stoga je nedopustivo s nečije osobne stranice (ili foruma) jednostavno uzeti tu fotografiju (kao da ste je našli na smetlištu) te objaviti u svojim novinama bez izričite dozvole roditelja, ili makar izvora medija gdje je slika objavljena.

Ovaj slučaj doživljavam i emotivno i osobno i profesionalno.
Bezobrazno je svojatati internet i smatrati kako je sve to je na njemu objavljeno "narodno dobro", te u skladu s tim kršiti i zakone republike Hrvatske.
Ne samo da su prekršili zakone o autorskim pravima, nego su sliku Nukite objavili u kontekstu iz kojeg se može zaključiti kako je Nukita dijete surogat majke.
Što da je kojim slučajem naslov članka bio "zlostavljanje maloljetne djece", ili "pedofilija na internetu"?

Smatram da bi autorica bloga u najmanju ruku od Slobodne Dalmacije trebala dobiti ispriku a kasnije i zadovoljštinu zbog:
-iskorištavanj autorskog djela bez njene dozvole i znanja
-intelektualnog vlasništva
-privatnosti
-nanošenja duševne boli
-oskvrnjavanja nevinosti njenog djeteta u kontekstu koji joj može štetiti u životu

Slobodna Dalmacija mogla je objaviti screenshotove s RTL-a koji najavljuju njihovu emisiju, no to se kako svi mi znamo, ne smije.
Ali eto, očito je da se iz privatnih albuma smije.
Samo, evidentno je da su se novinari Slobodne malo zeznuli jer internet, koliko god bio megalomanski, ipak je jedno malo selo, posebice u Hrvatskoj, jer uvijek negdje postoji netko tko poznaje nekoga tko poznaje autora;)

Dragi blogeri, drago uredništvo bloga, pošaljimo poruku Slobodnoj i ostalim medijima koji svojataju internet i objasnimo im da ovo što tu pišemo nije javno dobro i nije nešto što se može preuzimati bez pitanja i ptostituirati do unedogled.

Ovaj tekst kao i fotografije u cijelosti, imaju izričitu dozvolu za objavu od LP (trudnica.blog.hr), odnosno supermoderatorice Andreje na forumu Mama-mami.

Post je objavljen 29.01.2006. u 13:38 sati.