Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/666dark666

Marketing

Jos malo o sotonizmu(...ako kog zanima,jer mene zanima...)

SOTONIZAM IPojam sotonizam (satanizam) oznacava obozavanje demona, odnosno Sotone, a u uskoj je vezi s pojmovima poput okultizma, carobnjastva i crne mise. Sotonizam je vjera, odnosno vjerovanje, nastalo iskljucivo iz ljudske razocaranosti Bogom koji nije ispunio svoja obecanja, niti ljudska ocekivanja. Stoga se vjernici obracaju sili za koju vjeruju da je snaznija od sile Boga koji ne daje nista osim praznih obecanja. Crna misa predstavlja osnovni ritual ovog vjerovanja. Svecenik koji vodi takav obred odjeven je u odoru nalik onoj krscanskog svecenika koji vodi misu, osim sto nosi ogrtac od kozje koze, odnosno jarecu glavu. Jarac je cesti simbol Sotone i dovodi se u usku vezu s njim. Crna misa predstavlja parodiju krscanske mise pri cemu se kriz okrece naopako, molitve izgovaraju natraske, izvode se zrtvovanja, umjesto svetog vina u kalezu je krv zrtvovane zivotinje (ili osobe) ili mokraca, te se izvode ritualne orgije. U nastavku cu se jos jednom vratiti na crnu misu.

Porijeklo sotonizma nije posve definirano. Prema nekim izvorima
smatra se da je francuski casnik Gilles de Rais jedan od prvih osnivaca. Rais, koji je 1440. godine optuzen i pogubljen zbog carobnjastva, kanibalizma i sadizma, i koji se prema nekim izvorima ubraja medju tzv. “istorijske vampire”, svakako je jedna od prvih osoba koje istorija biljezi kao demonopoklonstva. Procvat sotonizma se desava u Francuskoj za vrijeme kralja Louisa XIV. (17 i 18 stoljece). U Lingurgu su djelovali u drugoj polovici 18 stoljeca vrlo surova grupa sotonista (nazivali se “Jarci”), a koji su odrzavali obrede crnih misa, popracene zlocinima, mucenjima i silovanjima. Preko 400 pripadnika ove skupine bilo je uhvaceno i objeseno, ali oni ipak nisu nestali sve do 1780. Prva knjiga o sotonizmu “Grimore of Honorious” stampana je u 17. Stoljecu, mada je najvjerovatnije puno starija. Tu su skupljene sve upute za odrzavanje crnih misa pomocu kojih se priziva demon. Dolazi do pravog buma sotonizma i odrzavanja crnih misa koje obicno vode iskvareni svecenici koji na misama odrzavaju orgije i seksualno-magicne orgije. Takvi rituali bili su najcesce u Francuskoj i odvijali se pod pokroviteljstvom ljubavnice Louisa XIV, madamme de Montespan, a odrzavao ih je okultista La Voistin i svecenik Abbe Guiborg.

Najpoznatiji sotonisticki obredi odrzavali su se u 19. stoljecu u Francuskoj, a vodio ih je Abbe Boullan koji je bio vodja ogranka karmelicanske crkve i navodno je prakticirao crnu magiju i zrtvovanja djece. Sirenju novog vjerskog poretka stao je u kraj 1848 papa koji je izopcio ovaj red i njegove sljedbenike. Osnivac ovog ogranka, Eugene Vintras, optuzen je za izvodjenje crnih misa koje je vodio gol, masturbirajuci za vrijeme molitve za oltarom, te za homoseksualnost. Boullan je skupa sa svojom ljubavnicom, casnom sestrom Adele Chevalier, pobjegao iz samostana, izrodili su dvoje djece, a Boullan se specijalizirao za istjerivanje demona metodama koje su ukljucivale i mjesavinu ljudskog izmeta i hostije koju je opsjednuta osoba morala progutati. Na jednoj od crnih misa zrtvovao je i jedno od svoje djece. Vjerovao je da se prvobitni grijeh Adama i Eve moze iskupiti samo upraznjavanjem seksa s inkubusima i sukubusima, odnosno seksualnim demonima. Stanislas de Guaita, inace pripadnik njegove grupe, autor je djela “Sotonin hram”, a bio je u stalnom sukobu s Boullanom, a neki smatraju da je i odgovoran za njegovu smrt (Boullan je naime umro od srcanog udara).

Pocetkom dvadesetog stoljeca slijedi nova era sotonizma koja se utjelovila u liku Aleistera Crowleya, poznatog kao oca modernog sotonizma. Medjutim, mada je u njegovim ucenjima ocito obozavanje demona, posebno Sotone, on sebe nikad nije smatrao sotonistom, vec se deklarirao kao carobnjak i okultist.

Najveci sotonisticki pokret modernog doba zapoceo je sezdesetih godina dvadesetog stoljeca pod vodstvom Antona Szandora LaVeya (rodjen 1930 u Chichagu) koji je 1966 osnovao Sotonisticku crkvu u San Franciscu i cije je djelovanje privuklo veliku paznju javnosti. U mladosti je radio u cirkusu kao krotitelj lavova, a to ga je iskustvo kako je kasnije i sam tvrdio, poucilo o postojanju unutrasnjih moci i magije. Slijedece zanimanje mu je bilo to sto se pridruzio putujucoj skupini u kojoj je radio kao pomocnik madjionicara. Radio je zatim i kao fotograf za policiju, ali je uznemiren nasiljem koje je vidio napustio taj poziv i poceo svirati pianino po raznim nocnim klubovima. U to vrijeme pocinje pohadjati razne tecajeve o okultnom u kojima ce nauciti mnogo o obredima koje su odrzavali templari, clanovi Hellfire kluba, hermetisti, clanovi Zlatne zore i Aleister Crowley; obredi su se LaVeyu izuzetno svidjeli pa ih je i sam poceo prakticirati. Ubrzo razvija vlastitu sotonisticku filozofiju, prihvacajuci demona kao prirodnu silu i pravu ljudsku prirodu koja je pozudna, sklona pretjeranom ponosu, hedonizmu i svojeglavosti, atributima zgog kojih se drustvo razvija. Smatrao je da ne treba nijekati tjelesne potrebe, vec ih slaviti, a sve one koji se protive takvom poretku treba prokleti. Na Valpurginu noc, 30 aprila 1966 LaVey je obrijao glavu i proglasio se osnivacem Sotonisticke crkve koja je vrlo brzo dobila veliki broj clanova (na vrhuncu svog djelovanja cak 25.000), a njegova zena Dianne postala je visokom svecenicom Crkve. S vremenom je odbacio crne mise vjerujuci da su zastarjele, reorganizirajuci metode i koristeci za rituale enokijanski magicni jezik koji je usvojio od Crowleya. Krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih godina, LaVey se vise-manje povlaci iz vodstva crkve i pocinje pisati, objavivsi tako “The Satanic Bible” 1696, “The satanic Rituals” 1972, a treca je “The Complete Witch”, prva knjiga ove vrste objavljena u Europi.

Sredinom sedamdesetih, Crkva gubi veliki broj clanova koji osnivaju novi sotonisticki ogranak, Setov hram. LaVeyova crkva dozivljava svoj novi procvat u osamdesetim, ali tada LaVey vise nije bio aktivni clan. Setov hram osnovan je takodjer u San Francisku, a stovali su egipatskog boga Seta koga nisu smatrali demonom vec samo prototipom po kojem je osmisljen lik Sotone. Prema njihovom vjerovanju, Set kroz stotine generacija pokusava pripremiti ljude za novi stupanj razvoja, a vrijeme za to je upravo stiglo. Prethodila su mu tri najvaznija dogadjaja: prvi se dogodio 1904 kad je Crowley primio “Knjigu zakona”, drugi kad je 1966 osnovana Sotonisticka crkva i treci, posljednji, zbio se 1975 osnivanjem Setovog hrama. Po njima samo su clanovi Setovog hrama trebali prezivjeti tu promjenu poretka.



Pojam sotonizam (satanizam) oznacava obozavanje demona, odnosno Sotone, a u uskoj je vezi s pojmovima poput okultizma, carobnjastva i crne mise. Sotonizam je vjera, odnosno vjerovanje, nastalo iskljucivo iz ljudske razocaranosti Bogom koji nije ispunio svoja obecanja, niti ljudska ocekivanja. Stoga se vjernici obracaju sili za koju vjeruju da je snaznija od sile Boga koji ne daje nista osim praznih obecanja. Crna misa predstavlja osnovni ritual ovog vjerovanja. Svecenik koji vodi takav obred odjeven je u odoru nalik onoj krscanskog svecenika koji vodi misu, osim sto nosi ogrtac od kozje koze, odnosno jarecu glavu. Jarac je cesti simbol Sotone i dovodi se u usku vezu s njim. Crna misa predstavlja parodiju krscanske mise pri cemu se kriz okrece naopako, molitve izgovaraju natraske, izvode se zrtvovanja, umjesto svetog vina u kalezu je krv zrtvovane zivotinje (ili osobe) ili mokraca, te se izvode ritualne orgije. U nastavku cu se jos jednom vratiti na crnu misu.

Porijeklo sotonizma nije posve definirano. Prema nekim izvorima smatra se da je francuski casnik Gilles de Rais jedan od prvih osnivaca. Rais, koji je 1440. godine optuzen i pogubljen zbog carobnjastva, kanibalizma i sadizma, i koji se prema nekim izvorima ubraja medju tzv. “istorijske vampire”, svakako je jedna od prvih osoba koje istorija biljezi kao demonopoklonstva. Procvat sotonizma se desava u Francuskoj za vrijeme kralja Louisa XIV. (17 i 18 stoljece). U Lingurgu su djelovali u drugoj polovici 18 stoljeca vrlo surova grupa sotonista (nazivali se “Jarci”), a koji su odrzavali obrede crnih misa, popracene zlocinima, mucenjima i silovanjima. Preko 400 pripadnika ove skupine bilo je uhvaceno i objeseno, ali oni ipak nisu nestali sve do 1780. Prva knjiga o sotonizmu “Grimore of Honorious” stampana je u 17. Stoljecu, mada je najvjerovatnije puno starija. Tu su skupljene sve upute za odrzavanje crnih misa pomocu kojih se priziva demon. Dolazi do pravog buma sotonizma i odrzavanja crnih misa koje obicno vode iskvareni svecenici koji na misama odrzavaju orgije i seksualno-magicne orgije. Takvi rituali bili su najcesce u Francuskoj i odvijali se pod pokroviteljstvom ljubavnice Louisa XIV, madamme de Montespan, a odrzavao ih je okultista La Voistin i svecenik Abbe Guiborg.

Najpoznatiji sotonisticki obredi odrzavali su se u 19. stoljecu u Francuskoj, a vodio ih je Abbe Boullan koji je bio vodja ogranka karmelicanske crkve i navodno je prakticirao crnu magiju i zrtvovanja djece. Sirenju novog vjerskog poretka stao je u kraj 1848 papa koji je izopcio ovaj red i njegove sljedbenike. Osnivac ovog ogranka, Eugene Vintras, optuzen je za izvodjenje crnih misa koje je vodio gol, masturbirajuci za vrijeme molitve za oltarom, te za homoseksualnost. Boullan je skupa sa svojom ljubavnicom, casnom sestrom Adele Chevalier, pobjegao iz samostana, izrodili su dvoje djece, a Boullan se specijalizirao za istjerivanje demona metodama koje su ukljucivale i mjesavinu ljudskog izmeta i hostije koju je opsjednuta osoba morala progutati. Na jednoj od crnih misa zrtvovao je i jedno od svoje djece. Vjerovao je da se prvobitni grijeh Adama i Eve moze iskupiti samo upraznjavanjem seksa s inkubusima i sukubusima, odnosno seksualnim demonima. Stanislas de Guaita, inace pripadnik njegove grupe, autor je djela “Sotonin hram”, a bio je u stalnom sukobu s Boullanom, a neki smatraju da je i odgovoran za njegovu smrt (Boullan je naime umro od srcanog udara).

Pocetkom dvadesetog stoljeca slijedi nova era sotonizma koja se utjelovila u liku Aleistera Crowleya, poznatog kao oca modernog sotonizma. Medjutim, mada je u njegovim ucenjima ocito obozavanje demona, posebno Sotone, on sebe nikad nije smatrao sotonistom, vec se deklarirao kao carobnjak i okultist.

Najveci sotonisticki pokret modernog doba zapoceo je sezdesetih godina dvadesetog stoljeca pod vodstvom Antona Szandora LaVeya (rodjen 1930 u Chichagu) koji je 1966 osnovao Sotonisticku crkvu u San Franciscu i cije je djelovanje privuklo veliku paznju javnosti. U mladosti je radio u cirkusu kao krotitelj lavova, a to ga je iskustvo kako je kasnije i sam tvrdio, poucilo o postojanju unutrasnjih moci i magije. Slijedece zanimanje mu je bilo to sto se pridruzio putujucoj skupini u kojoj je radio kao pomocnik madjionicara. Radio je zatim i kao fotograf za policiju, ali je uznemiren nasiljem koje je vidio napustio taj poziv i poceo svirati pianino po raznim nocnim klubovima. U to vrijeme pocinje pohadjati razne tecajeve o okultnom u kojima ce nauciti mnogo o obredima koje su odrzavali templari, clanovi Hellfire kluba, hermetisti, clanovi Zlatne zore i Aleister Crowley; obredi su se LaVeyu izuzetno svidjeli pa ih je i sam poceo prakticirati. Ubrzo razvija vlastitu sotonisticku filozofiju, prihvacajuci demona kao prirodnu silu i pravu ljudsku prirodu koja je pozudna, sklona pretjeranom ponosu, hedonizmu i svojeglavosti, atributima zgog kojih se drustvo razvija. Smatrao je da ne treba nijekati tjelesne potrebe, vec ih slaviti, a sve one koji se protive takvom poretku treba prokleti. Na Valpurginu noc, 30 aprila 1966 LaVey je obrijao glavu i proglasio se osnivacem Sotonisticke crkve koja je vrlo brzo dobila veliki broj clanova (na vrhuncu svog djelovanja cak 25.000), a njegova zena Dianne postala je visokom svecenicom Crkve. S vremenom je odbacio crne mise vjerujuci da su zastarjele, reorganizirajuci metode i koristeci za rituale enokijanski magicni jezik koji je usvojio od Crowleya. Krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih godina, LaVey se vise-manje povlaci iz vodstva crkve i pocinje pisati, objavivsi tako “The Satanic Bible” 1696, “The satanic Rituals” 1972, a treca je “The Complete Witch”, prva knjiga ove vrste objavljena u Europi.

Sredinom sedamdesetih, Crkva gubi veliki broj clanova koji osnivaju novi sotonisticki ogranak, Setov hram. LaVeyova crkva dozivljava svoj novi procvat u osamdesetim, ali tada LaVey vise nije bio aktivni clan. Setov hram osnovan je takodjer u San Francisku, a stovali su egipatskog boga Seta koga nisu smatrali demonom vec samo prototipom po kojem je osmisljen lik Sotone. Prema njihovom vjerovanju, Set kroz stotine generacija pokusava pripremiti ljude za novi stupanj razvoja, a vrijeme za to je upravo stiglo. Prethodila su mu tri najvaznija dogadjaja: prvi se dogodio 1904 kad je Crowley primio “Knjigu zakona”, drugi kad je 1966 osnovana Sotonisticka crkva i treci, posljednji, zbio se 1975 osnivanjem Setovog hrama. Po njima samo su clanovi Setovog hrama trebali prezivjeti tu promjenu poretka.



Post je objavljen 27.01.2006. u 21:10 sati.