Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malnarrepublik

Marketing

PUTEVI SPOZNAJE

Hvala na dobronamjernosti (i savjetima) u vašim komentarima za glupost koju iskazujem u odnosu sa lap-topom koja me dovodi do ludila. Napisao sam zaista tri dobra teksta (barem ja tako mislim). Bilo mi je jako stalo do vašeg mišljenja, pa sam se unaprijed radovao vašim komentarima. Umjesto toga totalni fijasko. I da stvar bude bolja nisam bio kriv ja nego lap-top. Zajeb se desio unutar njegovih programa. Na kraju se sam ristartao i sad je O.K. Jebeš ti tehnološku revoluciju i 21. stoljeće u kojem čovjek ovisi o smrdanom lap-topu.

Strašno je kad te žena ostavi.
Još je strašnije ako pas pobjegne od tebe.
Ali najstrašnije je kad te odjebe tvoj lap-top.
Ostaješ potpuno sam u svom očaju i ne bi me čudilo da za par godina počnu serije samoubojstava onih koje je i lap-top ostavio.

I to je opasnost, dragi moji, trećeg milenija u kojeg smo tako radosno zakoračili. Internet omogućuje da na blogu i zadnji glupan dobije potvrdu da postoji. Ne mislim time na Vladimira Bakarića koji je nažalost imao nesretno djetinjstvo pa su mu komentari puni gnjeva. Da su mene pijani stričeki stavljali u krilo i ja bih, vjerojatno, postao političar kakav je bio Vladimir Bakarić. A bio je opasan ideolog. Sad se javlja iz mrtvih i zajebava Malnara. Dosta me je zajebavao dok je bio živ. Zbog njega moja serija "Around the Tropic World" bila je zabranjena. Jer nije dovoljno promovirala nesvrstanost i njenu politiku kojoj je Maršal Tito bio na čelu.

I to je ljepota bloga. Svima omogućuje da nađu svoje mjesto pod suncem i da se ne osjećaju sami. A to, dragi moji, ima veze s vašim egom. On se hrani iluzijama koje u obliku dobrih ili loših komentara dobivate na svoje tekstove, koje, inače, nitko nikada ne samo da ne bi objavio nego ni pročitao. Ta lažna važnost koju vam blog omogućava, hrani vaš ego i nije sasvim bezopasna. Vaš ego vas može odvesti u Narniju ili avanture Harry Pottera u kojima je zaista glupo da poginete, jer ste zaboravili okrenuti volan u zavoju. To se ne dešava herojima nego glupanima. Zato pokušajte, kad postanete svjesni ega, taj ego ubiti u sebi.
To se zove "dugi put do spoznaje".
"Kratki put do spoznaje" je da napuhnete svoj ego do takvih razmjera da on jednostavno eksplodira. To su uostalom i osnove hinajana i mahajana budizma koji je proslavio kralja Ašoku. Vrtimo se u krugu rađanja i umiranja iz kojeg nas razno razne religije žele izvesti van bajkama.

Prije dvadeset godina lutao sam kurdskim djelom Iranskog Azarbeđana u potrazi za planinama Taht-i-Sulejman. Negdje u njima rodio se Spitama Zaratustra. Grčki filozofi misle da mu je stil i jezik star barem 3500 godina, a Boyce ga smiješta u 18. stoljeće prije naše ere. Bio je prorok nove svijesti, a tu negdje u bespućima Azerbeđana rodio se princip "dobre misli"- Vohu Mano - princip vječne mudrosti. Legenda kaže da je božansko biće. Kažu da se Zaratustra, ugledavši ovaj svijet, glasno nasmijao te zdravim smijehom otjerao zle duhove. Mjesto rođenja možda je Taht, a možda Rhaga. Propovijedao je u Mediji i Iranu. U starosti ubijen je u gradu Balku. Odrekao se obitelji i zemaljskih dobara, živio i razmišljao u samoći hraneći se mlijekom i voćem. Profinjenost duha i senzibilnost omogućili su mu da promatra prirodu i ljude koje su mučili i razvlačili vladari i lokalni bogovi (skoro sam napisao - blogovi). Jednostavnost, razboritost i ljubav prema čovjeku bila su njegova obilježja. Svoje duboke misli i ideje prenosio je na ljude, ne blogom kao ja, nego svetim spisima Avestama,Gathama i Yasnama.
Avesta iz Yasne XVI - poglavlje treće kaže:

"O premudra svjetlosti, vatro vječnog života i cilju ljudskih stremljenja. Tebi nudim svoju snagu i svoje znanje, tebi u počast pjevam svoju pjesmu, tebi u slavu ljubim ženu i služim narodu Irana. Sve što imam, srce, dušu, um i snagu, Spitama Zaratustra polaže tebi pod noge i moli; o daj mi snage da ne padnem pod utjecaj lažnih duhova, demona i iluzija! Ojačaj me u borbi protiv laži, mržnje i svih obmana. O vječna svjetlosti, osvijetli put kroz tamu mraka, oholosti, zavisti i straha - i vodi me po svijetloj stazi istine."

Nisam našao Taht. Zaustavili su me ratoborni Kurdi.Vozio sam alternativnim rutama proganjam svojim vlastitim strahom u bespućima kurdskog mjesečevog pejzaža što pretvara putnika u beznačajnu stavku. Slučajno sam naletio na tvrđavu Ibn Sauda - manijačnog starca koji je u srednjem vijeku drmao bekstejđovskom politikom Europe. Iz ove vukojebine preko svojih odreda ubojica asasina odlučivao je tko će u Europi biti ubijen a tko ne. Asasin dolazi iz riječi hašašin zato jer je stari Ibn omamljivao drogom svoje ubojice. Budili su se u prostoriji izvezenoj zlatom, a prelijepe perzijanke dvorile su ih biranim jelima, vinom iz Kapadokije te hašišem i opijumom iz Mazzar-i- Sherrifa i čarasom (vrsta hašiša) sa Hindukuša. Orgije su trajale sedam dana nakon čega su se mladići budili pred Ibn Saudom koji im je objasnio da su bili u raju i da će svaki onaj koji ga bezuslovno sluša u raju i završiti. Eto i tu vidimo da se raj nudio za poslušnost ljudima onda kao što se nudi i danas. Budi poslušni vjernik, pokoran i nenametljiv, ne buni se kad otkriješ da ti je pop potrošio milodare na sex telefone ili iznajmio toplice za 20.000 kuna mjesečno, koje je dobio da u njima smjesti socijalno ugrožene, i završit ćeš u raju.
Ako se kao Malnar u "Noćnoj mori" boriš protiv obmana, zavisti i straha onda te otjeraju s OTV-a, a pitanje je kad će i sa Z1.

Baš vas zato pozivam da u subotu, u 22 h, na Z1 pogledate "Noćnu moru". Pustit ću, samo za odabrane, zen-budističku priču, u kojoj Stankec postavlja pitanje Lakiju da li zeca treba ubiti prije nego što uđe u polje pšenice ili kad izađe iz polja pšenice. Nevjerojatno je ali istinito da vi nakon pola sata gledanja zaključujete da se odgovor krije negdje u pšenici. A to je zen-budizam.
Inače izdali smo i DVD "Noćna mora" na kojem je dva sata smijeha iz razno raznih emisija.
I Kemo će sutra biti s nama. Baš me zanima vaša reakcija na zeca.

Post je objavljen 27.01.2006. u 17:29 sati.