Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Azija u malom

Zelite vidjeti cijelu Aziju, a imate samo jedan tjedan? Preporucijem vam da posjetite Maleziju. Malezija je smjestena u srcu jugoistocne Azije, rasprostranjena preko juga malajskog poluotoka do sjevera 800 kilometara udaljenog otoka Borneo kojeg dijeli sa Indonezijom i Brunejskim Sultanatom.
Ovako rasirena, nudi vam sve razlicitosti ovog velikog kontinenta, od planinskih lanaca koji sezu preko 4000 metara (Mt. Kimbalu 4101m) i predivnih pjescanih obala, do neprohodnih dzungli natopljenih stalnim tropskim kisama. Osim raznolike prirode, u Maleziji mozete upoznati sve civilizacije Azije: gotovo polovina stanovnistva su Malajci, a ostatak su Kinezi (30%), Indijci (15%), Filipinci i pripadnici ostalih azijskih naroda. Vecina Malajaca, te dio Indijaca su islamske vjeroispovjesti, tako da su vise od polovine stanovnika muslimani, a jak je utjecaj budizma i hinduizma, pa i katolicanstva, kao nasljedje brojnih misionara, tako da je cak 8% stanovnistva krscanske vjeroispovjesti.
Danas je Malezija konglomerat razlicitosti koje se nadopunjavaju u harmoniji i cini jedno od najnaprednijih drustava Azije.

Image Hosted by ImageShack.us

No nije uvijek bilo tako. Interes za ovaj prostor, kojeg su naselili Negriti prije 4000 godina najprije su pokazali Indijci, pretezito trgovci iz Bengala i juzne Indije. Iz ovog doba datira i jos uvijek postojeci hram Candi Bukit Batu Pahat , a tragovi indijskog utjecaja jos su vidljivi i u samom Kuala Lumpuru.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon indijskog, Malezijom se rasirio kineski utjecaj, jer su Kinezi htjeli ovladati Melakom (Malacca), vratima izmedju Indijskog i Tihog oceana. Povlacenjem Kineza u 14. stoljecu Malezijom se rasirio islamski utjecaj, koji je ostao dominantan i danas, a Melaka je procvjetala kao trgovacka luka pod vladavinom Sultana Muzaffara Shaha. Medjutim, tada je zapela za oko Europljanima, prvenstveno Portugalcima koji su htjeli prekinuti arapsko-venecijanski monopol u trgovini na dalekom istoku, pa su napali Melaku. Nakon prvog neuspjesnog pokusaja 1509. godine, odlucili su poslati svoju najjacu flotu pod vodstvom Alfonsa de Albuquerquea sa ciljem sa osvoji grad. Malajci ih nisu docekali, nego su se povukli na sami jug poluotoka izgradivsi novi grad - Johor. Johor se nalazi u kanalu koji odvaja Malajski poluotok od malog otocica na kojem u to doba nije bilo nicega, a danas se nalazi grad-drzava Singapore. Ovladavsi Melakom, Portugalci su utvrdili grad, izgradili crkve i utvrde, obnovili trgovinu sa Indijcima i Kinezima, te uspostavili novo euroazijsko drustvo koje je uzivalo plodove svog trgovackog monopola u svom "Babilonu Orijenta".
Tad su se umijesali Nizozemci, koji su gospodarili susjednom Indonezijom. Malarija, gusari i nizozemska blokada natjerali su Portugalce da se povuku 1641. i Nizozemci su zauzeli Maleziju, obnovivsi veze sa Johorom i uspostavivsi teritorijalu podjelu na kojoj pociva danasnji federalni sustav u Maleziji. Ostaci Nizozemaca su jos i danas prisutni u Maleziji.

Image Hosted by ImageShack.us

Novo zlo je doslo u Maleziju na mala vrata: sultan od Kedaha je prodao 1786. godine otocic Penang u svom sultanatu Englezima. Kako se engleski utjecaj sirio, sultan od Johora ustupio im je otok Singapore i Englezi su na mala vrata ovladali Malezijom, a to su potvrdili i Anglo-nizozemskim mirovnim sporazumom u Londonu 1824. godine. Engleska okupacija donjela je industrijalizaciju, pa su pronadjene rude i uz rudnike su nastali gradovi (poput Kuala Lumpura), a 1920. godine je Malezija drzala vise od polovice svjetske proizvodnje gume. Uz mali prekid za vrijeme rata II svjetskog rata, kad su Malezijom ovladali Japanci, Englezi su se zadrzali do 1957. godine kada je Malezija proglasila nezavisnost, najprije zajedno sa Singaporeom, a potom su su se dvije drzave razdvojile, radi unutarnjih neslaganja.
Danas je Malezija moderna i naftom bogata drzava, i svoje bogatstvo ni najmanje ne skrivaju, pa Kuala Lumpur ima nekih zajednickih crta sa Dubaijem, iako je na puno vecem stupnju razvoja i ima puno toga sto Dubai nema.
Zelite li doci u modernu azijsku metropolu sa gradskim sredistem poput New Yorka...

Image Hosted by ImageShack.us

..a jos uvijek biti u svjezini zelenih gradskih ulica...

Image Hosted by ImageShack.us

...i osvjeziti se u jednom od mnogih barova na ulicama u srcu grada...

Image Hosted by ImageShack.us

...a imate samo par dana, posjetite Maleziju.
Zelite ici u shopping, bilo da se radi o najpoznatijim robnim markama i modernim trgovackim centrima...

Image Hosted by ImageShack.us

...ili zelite probati kupiti nesto sa mirisima Orijenta na kineskoj trznici...

Image Hosted by ImageShack.us

...a imate samo par dana, posjetite Maleziju.
Zelite li se uvjeriti u moci iznenadnog tropskog monsunskog pljuska...

Image Hosted by ImageShack.us

...a potom uzivati u bljestavilu viktorijanskog sredista grada...

Image Hosted by ImageShack.us

...sa najvecim dostignucima moderne svjetske arhitekture u pozadini...

Image Hosted by ImageShack.us

...a imate samo par dana, posjetite Maleziju.
Mene je put odveo u Kuala Lumpur na samo tri dana, i Malezija mi je ispricala jednu lijepu pricu koju cu u sljedecih par dana podjeliti i s vama.



Post je objavljen 27.01.2006. u 18:47 sati.