Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Begonija (lat. Begonia rex)


U rodu begonija ima oko 900 vrsta.
Ovdje ću opisati uzgoj lisnatih, koje držimo u zatvorenom prostoru, a posebno ću kasnije opisati cvjetne begonije koje se drže na balkonu, prozoru, vrtu...
Begonija rex ima šarene srcolike listove. Boje kojima su najčešće obojani listovi i šare na njima: razne nijanse crvene, smeđa, zelena,siva...Listovi su jako nježni i krhki tako da treba pripaziti prilikom njege i presađivanja jer se veoma lako oštete.
Biljku treba staviti na svijetlo mjesto no ne na izravno sunce, tako da koristite sjeverni ili istočni prozor.
S vodom treba pažljivo. Ljeti zalijte dva puta tjedno, dok po zimi svega jednom tjedno i nemojte močiti listove jer će gnjiliti i dobiti ružne mrlje.
Prihranite tokom proljeća i ljeta svaka dva tjedna vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo.
Razmnožavati je možete reznicama u kasno proljeće. Možete zdravi list jednostavno odrezati i zabosti u zemlju. Postoji drugi način gdje odrezanom listu odrežete vrh i neravnine sa strane. Zatim po širini razrežete list na nekoliko dijelova (4-5), svaki dio lista mora imati dio glavne lisne žile, utaknete svaki dio u zemlju pazeći da ste zaboli u zemlju baš onaj dio koji je bio bliže peteljci lista, drzite na toplom i odrzavajte vlažnost pa će izbiti mladi listići.
Begonija obično nakon dvije godine postane nekako ružna tako da se preporuča zamijena s mladim biljkama.

Post je objavljen 27.01.2006. u 19:05 sati.