Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/benighted

Marketing

Death metal - Osnove

Death metal je najbrutalniji oblik muzike koji postoji. Tipicni death metal bend se lako prepoznaje jer im je zvuk ispunjen distorzijom i cuvenim growl vokalima. Obiluje svim brzinama sviranja i nadovezuju se gotovo kao u progressive metalu. Rijetko se koriste klavijature ali ni to nije strano.

Tekstovi su uglavnom o "mracnoj" strani drustva tj. temama koje mnogi bendovi izbjegavaju. Ponekad su inspirisani horor filmovima (Death, Cannibal Corpse, Mortician), a manje su pod uticajem politike (Dying Fetus).

Ovaj pravac je stvoren u Sjedinjenim Americkim Drzavama u radim osamdesetim, a predvodnici su bili bendovi poput Possessed i Death. Prvi pokusaji su se toliko ukrstali sa thrash metalom da se dolazilo do tacke tezeg raspoznavanja, ali uskoro ovi pravci su se potpuno razisli. U drugoj polovini te dekade Entombed i Bolt Thrower (da, oni su bili u Zagrebu prosle sedmice :( ) su bili medju prvim grupama koje su svirale death metal sa druge strane okeana.

Pocetak devedesetih je oznacen procvatom death metala. Pojavilo se mnogo inovativnih bendova i podpravaca kao sto su melodicni death metal (kasnije ce postati Gothenburg metal), technical (iliti progresivni) death metal, brutal death metal, doom death (moj omiljeni),... Death metal se i dalje razvija i jaca zahvaljujuci bendovima kao sto su Nile, Krisiun, Cryptopsy, Opeth itd. koji stalno pomjeraju granice ovog pravca.

A sad, preporuke

Od doom deatha obavezno poslusajte The Gathering. Bilo koji album. Zatim, klasike kao sto su Bolt Thrower i Death. Fenomenalni bendovi su i Amon Amarth, At The Gates, Behemot, Edge Of Sanity, Kataklysm, Norther, Mayhem, Morbid Angel, Obituary, Therion, Sepultua, Tiamat, Vader,...


Post je objavljen 26.01.2006. u 18:29 sati.