Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ateizam

Marketing

Dobar start Benedikta XVI

Image Hosted by ImageShack.us
Novi Papa, koji mi se od prvoga dana nekako više sviđao od prošloga, u svojoj je prvoj enciklici čini se pogudio u srž problema Katoličke crkve. Očito svjestan grešaka svojih prethodnika, odlučio je ukazati na probleme koji muče crkvu, a od kojih je neke još više produbio njegov prethodnih. Nitko ne osporava veliki doprinos Ivana Pavla II u popravljanju slike o Katoličkoj crkvi poslije II Sv. Rata, iz kojeg je ova izašla okaljanog obraza i “krvavih ruku”. Ipak, djelovanje Ivana Pavla bilo je odveć političko, jer je kao svoj osnovni cilj odredio borbi protiv komunizma i ulogu svjetskog ambasadora države Vatikan. Najžalosnije je to što je Ivan Pavao II bio Poljak, a u Poljskoj se antifašistička borba odvijala uz svesrdnu potporu crkve, kao rijetko gdje u svijetu.
Vjerovatno svjestan političke misije svojih prethodnika, Retzinger kaže: “Crkva se ne smije upuštati u politiku, ali nijedno državno uređenje, ma koliko ono pravedno bilo, čovjeku ne može pružiti ljubav… Tko čovjeku može pružiti ljubav? Zasigurno ne državno uređenje, nego Bog, koji je ljubav… Crkva ne smije u svoje ruke preuzeti političku borbu za ostvarenje pravednijeg društva, ali ljudi iz Crkve trebaju dati osobit prilog društvu etičkom edukacijom kako bi potrebe za pravdom postale shvatljive i politički ostvarive", drži Benedikt XVI.
Iz ovih se riječi da naslutiti da Benedikt XVI ne podržava otvoreno navijanje za političke opcije, već se zalaže za razvoj kolektivne svijesti kod ljudi, koja će sama po sebi dovesti do pravednijeg društva.
Možda najbitniji dio enciklike, koji pogađa u samu srž problema institucionalnog kršćanstva je onaj koji se zalaže za bezuvjetno milosrđe; “Kršćansko milosrđe mora biti neovisno o strankama i ideologijama, upozorava papa, te ne smije biti sredstvom za prozelitizam obraćenje drugih u svoju vjeru.” Mislim da je Benedikt XVI ukazao na probleme crkve I upražnjavanja vjere kod kršćana, I da je na taj način napravio ozbiljan odmak od prethodnika koji je kritizirao svijet, a gotovo nikada crkvu. Čini se da novi Papa shvaća da se riba čisti od glave – nadam se!


Post je objavljen 26.01.2006. u 09:44 sati.