Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Google u Kini - dvostruka mjerila



Jučer je objavljeno da će Google svoju uslugu tražilice ponuditi i stanovnicima Kine, ali i prilagoditi cenzuri koju zahtjeva kineska vlast uspros činjenici da time ozbiljno ograničava demokratska prava svojih korisnika. S jedne strane, to već radi Yahoo i Microsoft, dapače, sjećam se slučaja kad je Yahoo odao identitet korisnice njihove e-mail usluge koja je nakon toga osuđena na 10 godina zatvora samo zato što je poslala e-mail udruzi za zaštitu ljudskih prava u kojem izražava zabrinutost za sigurnost članova skupa koji se trebao održati na desetogodišnjicu prosvjeda na Tiananmen trgu, u znak počasti poginulima.
Google svojim korisnicima u Kini neće ponuditi veći dio usluge koju uživaju korisnici u ostatku svijeta, poput gmaila i blogera (blogeri su oštro nadgledani, odnosno zabranjeni u Kini), tj. uprava Google-a se odlučila potpuno prikloniti nedemokratskim zahtjevima Kine u cilju "osvajanja" masovnog kineskog tržišta. Očekuje se da će poneki odvjetnik za ljudska prava pokušati zaraditi koji dolar na temelju tužbe protiv Googlea zbog uskraćivanja prava, ali, imho, neće se obogatiti. Ta odluka će sigurno donjeti profit Google-u, ali je upitno koliko će mu uzdrmati "brand", tj. kako će googleovi korisnici diljem svijeta reagirati na ovu odluku. Google se pokušava opravdati odlukom da na svaku cenzuriranu pretragu stavi upozorenje kako je ta pretraga cenzurirana. Hm? U svakom slučaju ne može se poreći korištenje dvostrukih standarda, podržavao sam odluku Googlea da sačuva privatnost svojih korisnika prilikom zahtjeva američke vlade, makar nemam ništa protiv toga da oni koji u tražilicu upišu "child pornography" budu zabilježeni, ne i procesuirani samo zbog pretrage, već zabilježeni. Ipak, zbog principa zaštite privatnosti mnogi (od kojih sam siguran da 99.999% oštro osuđuje ch. porn.) su podržali Googleovu odbijenicu US vlastima, sigurno se isti trenutno osjećaju ljutim kad čuju da je Google odlučio "plesati kako Kinezi sviraju" i ugoditi zahtjevima, odnosno sudjelovati u kršenju osnovnih ljudskih prava.

Update: Više od dvije trećine korisnika Google tražilice ne zna kako Google sakuplja podatke na temelju kojih ih može identificirati, otkriva istraživanje Ponemon instituta, na temelju provedenog telefonskog istraživanje na uzorku od 1000 korisnika. Koristeći Googleove usluge poput tražilice, gmaila, mapa,...ujedno i downloadiramo cookie koji ističe 2038 godine, a pomoću kojeg u Googleovoj arhivi postoji arhiva pojmova koje smo tražili, mjesta koje smo pregledavali na mapi, a najvjerojatnije i arhiva e-mailova poslanih putem gmaila. 56% korisnika smatra da Google ne bi trebao sakupljati te podatke niti ih predati vlastima, dok se 14% korisnika slaže s prikupljanjem podataka i prosljeđivanjem vlastima u slučaju da se uz pomoć arhive može pronaći počinitelj određenog kriminalnog djela.

Post je objavljen 26.01.2006. u 01:06 sati.