Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jalucifer

Marketing

Ovo je moj stoti post! A autor prekjučerašnjeg ciatata je…

Evo, skoro mi je promaklo, da će ovo biti jubilarni stoti post! U 142 dana, nije loše! Kako već spomenuh više no jednom, zadnji puta kada sam sebi čestitao rođendan, naime četiri mjeseca, ja svoj posao ozbiljno shvaćam, jer "đavo nikad ne spava" ;-> po čemu sam bliži protestantima (teza Maxa Weberao vezi protestantizma i etike rada). Međutim, kako sam ja u sebi podijeljen i sam sebi proturječim, kako lijepo kaže moj braco (Mt 12:26, Mk 3:26, Lk 11:18, znam se, s uživanjem, prepustiti ljenosti! :)

No, nitko nije znao ni pogodio tko je autor citata, za kojeg sam pitao prekjučer, koji su neki pohvalili, a pročitalo dosta ljudi, jer bilo je 110 hits u ova dva dana, te 31 na forum.hr gdje sam pitanje također postavio.

Najavio sam, da će vas iznenaditi. Da je autor vrlo poznat, ali po sasvim drugačijoj literaturi.

Dakle: Autor se zove Samuel Langhorne Clemens. Poznatiji kao: Mark Twain! Knjiga se zove Tajanstveni stranac. U citatu sam koristio izdanje "Svjetlosti" iz Sarajeva 1960. g, samo sam kroatizirao.

Kompletnu novelu na engleskom možete naćiovdje.

Iznenađujuće, zar ne!? Evo prenosim nešto iz pogovora spomenutog izdanja iz 1960. Autor: Luka Semenović.

"Tven je život gledao vrlo realnim i pronicljivim očima, i nije bio nimalo oduševljen onim što je video" (str. 169). U Sinsinatiju je navodno upoznao nekog škotlanđanina po imenu Mek Ferlejn, koji je stvorio svoju teoriju o postanku vrsta čak i prije Darwina, ali ju je nadopunio mračnom slikom o čovjeku, "tvrdio da se život razvijao do čoveka, a zatim krenuo unazad. (...) Škotlanđanin je dokazivao da samo čovjek, od svih životinjskih vrsta, nosi u srcu zlobu, zavist i poroke, da mu je um iskvaren, pa je prema tome čovek moralno niži od životinja." (str. 169)

"Tven je često govorio da prosto zapenuši od besa kad pomisli na svu bedu života, na grdnu razliku između stvarnosti i onoga kakav bi život mogao i trebalo da bude, i, najtužnije od svega, što sami ljudi zagorčavaju taj život jedni drugima." (str. 169) Postepeno je gubio vjeru u čovječanstvo. Te svoje heretičke misli slobodno iznosi samo u najbližem krugu.

Knjigu "Tajanstveni stranac" napisao je uglavnom 1898, a završio 1905. Smrt kćeri Suzane, žena vezana za postelju, kćerka Džin oboljela od padavice. Iste godine 1898 napisao je i "Šta je čovek?", djelo koje naziva svojim "Evanđeljem" tiskao u 250 primjeraka i razdijelio svojim prijateljima. Objavljeni tek poslije smrti, "Tajanstveni stranac" 1916 a "Što je čovjek" 1917. Ostalo je još nekoliko rukopisa koji ni do danas (1960) nisu objavljeni.

Samom sebi je dao ime "Tajanstveni stranac", vezao se u Halejevu kometu koja je sjala na nebu onog dana kada se on rodio 30. studenog 1835. Kometa je opet bila na nebu 21. travnja 1910. kada je umro.


Post je objavljen 25.01.2006. u 16:20 sati.