Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kcdobrogapastira

Marketing

PROMOCIJA KNJIGE"KALVINIZAM U HRVATA" U OSIJEKU

Danas, 23. siječnja 2006. godine, s početkom u 18.30, u Osijeku je održana promocija knjige «Kalvinizam u Hrvata», autora dr. sc. Jasmina Milića. Knjigu je predstavio prof. dr. sc. Ivan Balta s Filozofskog fakulteta u Osijeku kao i sam autor.

Promocija je bila dobro posjećena. Kako je ujedno i molitvena osmina za jedinstvo kršćana, na promociji su se, pored ostalih, mogli vidjeti svećenici različitih kršćanskih crkava (Rimokatoličke, Pravoslavne, Evanđeoske, Adventističke) kao i predstavnik Islamske zajednice u Osijeku.

I na osječkoj promociji, kao i na jučerašnjoj tordinačkoj, istaknuta je važnost ove knjige za razumijevanje kalvinskog reformacijskog pokreta među Hrvatima u 16. stoljeću. Tordinačka je župa značajna jer je jedina Hrvatska župa koja djeluje od samoga vremena reformacije, dakle od 16. stoljeća pa sve do današnjih dana. Knjiga je za sada jedinstvena, jer su dosadašnji istraživači protestantske povijesti među Hrvatima uglavnom davali veći značaj luteranskoj reformaciji, iako je upravo kalvinska protestantska tradicija, posebice u Tordincima, pokazatelj rane protestantske prisutnosti među Hrvatima.


Post je objavljen 24.01.2006. u 15:01 sati.