Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

Goodfellas (1990)

(r: Martin Scorsese)

Tagline: "As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster."

"Dobri momci" mi je jedan od najboljih filmova o mafijašima. Sjećam se da sam ga gledao kad je tek izašao i odmah mi se svidio, ne toliko zbog te (standardne) priče o napredovanju od potrčka do pravog mafijaša nego više zbog onih par dobrih krvavih scena i crnog humora.
Npr. kad umlate onog tipa s perikom, i s njim u prtljažniku, dođu sve krvavi i večeraju kod mame jednog od Wiseguysa i ovaj kaže, mama morat ću ti uzet ovaj nož (nožina od jedno 30 cm!) udarili smo srnu a noga joj je zapela u hladnjak pa je moram odrezat.. Je-be-no!
Par godina kasnije sam ga opet pogledao i bio mi je još bolji, a ni sinoć me nije razočarao.
Ovo je možda i najbolji film Martin Scorsesea, odlično je snimljen i likovi su uvjerljivi, kako kaže jedan kritičar na IMDb kad gledate "Goodfellas" čini vam se da gledate tipove koje poznajete ili koje ste poznavali i tu se potpuno slažem (zato i prepisujem;-)

Joe Peshi je zakon u ovom filmu - kasnije je u Casinu (još jednom od mojih omiljenih filmova) odigrao gotovo istu ulogu, a i ostatak glumačke postave je odličan.
Osim dobrih glumaca i krvavih scena film ima i jebeno dobar soundtrack, završava s "My Way" od Sex Pistolsa koju su naravno debili s RTLa srezali čim se zatamnio ekran - e zato rijetko gledam filmove na TVu!

A gledajući ovaj film jasno je odakle su autori Sopranosa dobili inspiraciju, neke scene su čisti copy/paste a čini mi se da i SVI glumci iz filma glume i u spomenutoj seriji.
Jedini minus filma je malo razvučena radnja.
Sve u svemu gledajući ovakve filmove mafijaški život se čini kul. Ako ga niste ni sinoć pogledali obavezno to učinite u dogledno vrijeme, vjerujem da se nećete razočarati.

Još bi istaknuo i to kako Wiseguysi rješavaju svoje prijatelje. Ono zovu ga na neki posao ili razgovor i sve kao super, idemo to obaviti, ili idemo na večeru a onda mu prosviraju mozak ili ga izbodu nožem s leđa!
Klasik.

Ocjena: 8,5/10



Post je objavljen 23.01.2006. u 22:52 sati.