Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Kako do litre biodiesela za cca dvije kune?

UPOZORENJE!
Proizvodnja biodiesela u garaži može biti vrlo opasan poduhvat s kobnim posljedicama ukoliko se ne pridržavate detaljnih uputa i informacija o procesu proizvodnje. Nikako se nemojte upuštati u proizvodnju prije nego što sve ''doktorski'' proučite, a prije toga izvedete niz pokusa s malim količinama uz sve mjere opreza kao da radite s većim količinama.

Ne, naslov nije obmana ili jeftin marketing mix neke corporacije. Uz malo dobre volje i opreza!, puno učenja i razmjena informacija - možete i sami proizvoditi motorno gorivo za vaš dizel automobil, peć za centralno grijanje, agregat... Ili, za sve to :) Izmjene na motoru, ako su potrebne, vrlo su jednostavne i svode se na izmjenu cijevi kojima prolazi biogorivo (stariji modeli automobila).

Kemijski proces (metanol + NaOH + ulje) nije zahtjevan, ali zaslužuje iznimnu točnost količine reaktanata i maksimalne mjere opreza zbog njihovih kemijskih svojstava. Metanol je zapaljiv, hlapljiv i otrovan, te uzrokuje sljepoću. Proizvodnja se mora odvijati u kontroliranim uvjetima - potrebna je iznimna prilagodba prostora bez zapreka, uglavnom - morate od garaže napraviti labos. Uz to, potrebno je poduzeti sve mjere kako ne bi došli u incindentalni odnos s kemikalijama - zaštitna odjeća, oprema i pribor nabavljivi su u specijaliziranim dućanima! Ako vam ikada padne na pamet ovako što raditi kod kuće nemojte da zbog neznanja ili gluposti dovodete u opasnost svoju okolinu, bližnje i na kraju sebe! Eto, da me netko ne tuži.

Ako čitate ovu rečenicu to znači da se još uvijek niste uplašili i smatrate da možete i želite ovako nešto raditi ili ste jednostavno znatiželjni. Savjetujem nekoliko stvari koje treba imati na umu tijekom razmišljanja i planiranja "proizvodnje biodizela iza kuće".

1. Recept - naučiti sve o proizvodnji - internet nudi puno, no najvažnije je iskustvo. Pronađite nekoga tko to radi ili stupite s njim u kontakt. Evo jedan link za početak: Collaborative Biodiesel Tutorial
2. Poduzeti sve mjere opreza i faza rada: rad s otrovnim i zapaljivim kemikalijama!
3. Kemijski procesor (mikser) za proizvodnju - postoji nekoliko varijanti - od proizvodnje u jednoj bačvi, do složenijih sistema s pumpom. Na EU tržištu postoji niz proizvođača i procesor jednostavno možete kupiti, ali je možda zanimljivije (i jeftinije) procesor složiti / izgraditi od recikliranih materijala. Razmišljajući o tome, nekidan sam pokupio stari bojler s divlje deponije i pokušat ću ga iskoristiti kao centralni dio procesora.
4. Pronaći stalan izvor što kvalitetnijeg iskorištenog jestivog ulja.
5. Osigurati metanol (može i etanol) i NaOH (može i KOH) za reakciju.
6. Pribaviti sav ostali pribor i opremu.

Pojam biodiesela uskoro će mnogima biti demistificiran. Zakonska regulativa (EU) propisuje udio biodiesela u potrošnji motornih goriva od 5,75%, što ispada 20% potrošnje diesel goriva u Hrvatskoj. Iako zakonska regulativa još uvijek nije dovršena, u Hrvatskoj su već izgrađene dvije tvornice za proizvodnju biodizela! Zamislite što se tek događa u Njemačkoj i Francuskoj na tom planu. Privrede se okreću jednoj potpuno novoj proizvodnji, koristeći plodored kao obnovljivi izvor energije za motore. Scenarij postupnog povećanja proizvodnje u nekim zemljama je predvidio neovisnost o fosilnim gorivima u prometnom sektoru. Američka studija započeta 60-tih o proizvodnji biodizela iz mikroalgi pokazuje da je na vrlo maloj površini moguće proizvesti biodizel kojim će se zadovoljiti cjelokupne potrebe transportnog sektora.

Nekonvencionalna energija svakako dobro dođe, a kućni biodizel posebno je zanimljiv zbog toga što je relativno lako doći do besplatne ili gotovo besplatne sirovine. Morate pronaći stalan izvor ulja i naučiti miješati i proizvoditi za svoje potrebe i eventualno još kojeg frenda koji je odlučio voziti se po znatno nižim cijenama. Osim toga, biodiesel je upotrebljiv i u pećima za centralno grijanje čime znatno štedite novac u nadolazećem vremenu sve skupljeg plina i energije općenito. Ovakvim načinom proizvodnje i upotrebe zasigurno ćete mnogo uštedjeti!

Po sadašnjim kalkulacijama, ispada da je cijena proizvodnje litre "kućnog biodizela" oko 2 kune, ako uspijete pronaći besplatno ulje. Ukoliko ulje morate platiti, koliko ono može koštati po litri? Pedeset lipa? Kunu? :)

Post je objavljen 23.01.2006. u 19:30 sati.