Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Gotovo. Dosta rješavanja. Stop, stop. Evo rješenja.

Jeste li se namučili? Dobio sam e-mailom jedno točno rješenje. Da kažem tko je to rješio? Tea, smijem li reči? Svim rješavačima, koji su još rješavali, neka ne žale, jer već u petak kreće novi problem. Ajmo sada vidjeti u čemu je štos bio.
Ono što je vrlo vidljivo bilo je pravljenje oka bijelome igranjem na A4. Upravo to je sigurno mnoge povuklo na zaključak, da prvo oduzmu tu mogućnost i krenuli su prvim crnim kamenčićem na A4. To je ustvari bio mamac, jer sada se ne može onemogućiti pravljenje dva oka od A- do D-vertikale. Pustite taj A4 bijelome, a zaprijetite prvo uz doljnji rub. Ako bijeli na 1. D1 ne reagira, ostati će bez očiju. Odigra li bijeli na A4 i napravi ono jedno oko na A3 vi ćete ga učiniti totalno neopstojnim potezom na B1. Ako bi nakon te izmjene bijeli odigrao na C2, crni spoji na C1 i sve je gotovo. Na C3 više nije moguće u tom slučaju oko, jer postoje dva mjesta njegovog osporavanja. To su sjecišta C4 ili D2.
Sve to znači da sada bijeli mora pokušati jedno oko ovdje uraditi, ali i imati prigodu sačuvati ono na A3. Nalazimo se na odgovoru na prvi crni potez. Bijeli sada igra 2. C1. Time je osigurao jedno oko u kutu, a ovo na A3 još nije urađeno, a igra crni. Uzgleda opasno za crnoga, ali on ima lukav odgovor.
Crni igra 3. B1! Ovim potezom stavlja van upotrebe sjecište na C2, jer napadnut je bijeli kamen na C1. Ako bijeli sada zarobi odigrani crni kamen na B1 igrom na A1, crni odigra na D2 i sve je gotovo. Na taj način nije više moguće oko na C3, a prijeti se onemogućiti potezom na C2 crnom uzeti i ono na B1. Ako bijeli to sačuva potezom na D2, crni igra na A4 i opet ostane samo jedno oko.
Bijeli još pokušava potezom 4. C2, ali ni tu nema rezultata. Crni na to odigra na 5. A4. Time je sve riješeno. Crni namjerava odigrati i na D2 i onemogućiti oko bijelome na C3, a ako bijeli odigra na D2, crni igra na C4 i opet ostane samo oko na A1-B1.

Kako vidite na nikoji način opstojnosti za bijeloga nije bilo, ali je ujedno uvjet za to ispravna igra crnoga. Često se kaže da ponešto nije moguće, ali skoro uvijek za nas ljude postoji uvjet. Ne ispuni li se, ostvaruju se i nemoguće stvari. Što uopće znači nemoguće? Za nas ljude postoje razni razvoji, koji svoj način izvršenja nalaze u, po nama, zakonitostima. Zakonitosti su po priprodi, a ujedno u našem djelokrugu djelovanja i po našem razumjevanju istih. Tako uvjet često bude naše znanje i vještina da razvoj održimo u pravilnom tijeku. Tu je čak moguće govoriti o ispravnosti našega znanja. Nije nemoguće da još nije otkriveno i nešto novo. Slobodni ljudi stalno šire naše spoznaje. Upravo vještina i sloboda je veliko oruđe u ovoj igri.
Onda, je li to nekako jasnije. Ovo potonje je tek moje viđenje. Vidim li ja to dobro? Neka bude po meni tek viđenje, a ako vidite i vi tako, vidimo isto.
Rješavaći do viđenja slijedeći vikend.
Pripovjedao o rješenju Vaš bl. Muradenu

Post je objavljen 23.01.2006. u 13:55 sati.