Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/techno2techno

Marketing

Behind Blue Eyes - Behind Blue Eyes - Iboga


Behind Blue Eyes je relativno novi projekt Rene Nielsena (Beat Bizarre) i Michael Abel Larsena (DJ Banel) i ovo im je prvi album nakon par izdanih singlova na danskom Iboga labelu. Banela ste imali priliku čuti na našem Tribe Control partyu u tvornici i na prvi pogled bi se moglo reći da stil ovog albuma nije puno drukčiji od njegovih DJ setova. Cover nije ništa poseban, nekoliko fotografija krajolika uz vrlo malo teksta i moram priznati da se zbog ovakvih sitnica osjeti kako iboga u zadnje vrijeme jednostavno izdaje previše. No krenimo na mjuzu.

01. Excerpts From Dreams (7:56)
Prva stvar odma daje do znanja da se radi o jako minimalnom zvuku pa tako nema puno toga što bi se moglo reći o ovoj stvari, vrlo je jednostavna ali svejedno slojevita i groovy. Isto tako se jako osjeti Beat Bizarre prizvuk. čak je jedna cjela dionica preuzeta iz jedne od njihovih starijih stvari. Definitivno nije favorit na albumu ali nakon više slušanja će vam se sigurno svidjeti. Savršena vožnja ali možda ipak prejednostavna za floorove.

02. Remember This (7:43)
E ovo je već nešto puno bolje. Stvar je malo sporija i statičnija, više se bazira na loopovima i tribal ritmu no ono što najviše ovdje dolazi do izražaja je retro goa prizvuk u sasvim novom progressive ruhu. Svi znaju koliko ne volim Gou ali jednako tako obožavam kad je netko preradi na ovakav način. Sve se polako razvija i zadire dublje u neki mračni zvuk i onda vas taj retro prizvuk također u loopu jednostavno odvede. Između ostaloga ova stvar me vraća nazad u onaj stariji mračniji iboga zvuk koji je toliko oduševio cjelu scenu dok je taj label bio mlad. Naglasak također dajem na odlični buildup pred kraj stvari sa totalno netipičnom dizalicom koja srećom nije zoberski orijentirana. Definitivno favorit za mene!

03. Shadow Environment (7:47)
Za neke bi se činilo da album tek ovdje počinje sobzirom da je ova stvar puno slojevitija od prijašnje dvije i zapravo puno više podsjeća na Beat Bizarre. Također se osjeća retro prizvuk čak i više nego na prošloj stvari no jednostavno me ne pokreće kao prošla bez obzira što zvuči punije. No za one koji vole Beat Bizarre ovo će sigurno biti favorit. Nije da ih ja ne volim ali mi se ipak više sviđa što prijašnje dvije stvari imaju malo originalniji prizvuk. I još jedan minus ide malom pretjerivanju sa efektima pred kraj stvari, čine ju preživčanom.

04. Sunshine (7:25)
Ime ove stvari sve govori. Jutarnji retro prizvuk koji će iz vas jednostavno izvući onaj zadnji atom snage na partyu. Opet imamo odlično poslagane tribal ritmove i generalno veselu atmosferu. Stvar malo naginje na cheesy stranu trancea tako da se sigurno neće svidjeti onima koji ne vole malo više melodija no meni ipak ne smeta. Solidna stvar za jutarnji set iako će sigurno biti onih koji će gurat prst u usta kad je čuju negdje u zadnjim redovima na flooru.

05. Brumbasse (8:00)
Također moj favorit na CDu, suptilne perkusije i ritmovi i odlična melodična dionica koja cjelo vrijeme u prvom planu vozi ovu stvar. Posebice mi se sviđaju reverbovi na jednom sampleu i fini akordovi koji ovoj stvari zauvijek daju etiketu progressivea. Atmosfera je također jutarnja no stvar je puno slojevitija od predhodne zbog hrpe sitnih i kratkih zvukova koji opravdavaju njeno ime. Naime Brumbasse na danskom znači bumbar.

06. As Sugar Dissolves (7:32)
Sljedeća stvar nas malo usporava, također imamo jednostavne ritmove i melodiju u prvom planu ali ništa toliko agresivno. Tek negdje na sredini se stvari malo mjenjaju uz nekoliko mračnih zvukova no u globalu cjela stvar vas samo lagano vozi i progresivna je u doslovnom smislu te riječi. Par minuta pred kraj se javlja glavna melodija koja malo poboljšava stvar no sve u svemu ona spada među lošije na CDu.

07. The Epitome (8:33)
Sad opet odlazimo na drugu suprotnost, ova stvar je najsporija na CDu ali ujedno i najmračnija i najtvrđa. U startu se sve čini vrlo jednostavno i minimalno kao i na ostatku CDa no ubrzo se razvija u nešto sasvim drugačije i eksperimentalno. Kao i treća stvar dosta podsjeća na Beat Bizarre zbog silnih mračnih zvukova ali ovo je ipak nešto sasvim drugačije. Definitivno nije nešto što će rasturiti floorove no jednostavno vas guta sa svojom dubinom. Jako jako eksperimentalno i zanimljivo, odlična stvar.

08. Rumble In The Jungle (8:43)
I opet idemo sa jedne suprotnosti na drugu, ova stvar je najbrža i najagresivnija na CDu. Puno tribal ritmova i fini groove a generalni prizvuk me više podsjeća na Freqa nego na Beat Bizarre i čini ovu stvar još originalnijom. Osim već poznatih ritmova javlja se i sample majmunova koji definitivno paše uz ime ove stvari. Na sredini imamo jedan malo duži break u kojem cjela stvar usporava i tu stvari tek kreću punom paru. Opet se javlja odličan retro prizvuk koji ostaje do kraja, još jedna odlična stvar.

09. Brumbasse (Emok Remix) (7:43)
Emok iz Phony Orphantsa nam za kraj daje potpuno drugaćiji remix što je naravno i poželjno. Stvar više naginje prema electru i houseu tako da ako niste fan trenutačnog trenda na trance sceni sigurno vam se neće svidjeti. Meni je odlična upravo zbog toga što je toliko drukčija od originala. Glavnu melodičnu dionicu ćete ili obožavati ili će vam biti odvratna. Jednostavno odlazi u jedan ekstrem no meni se upravo zbog jutarnje atmosfere sviđa. Iako joj fali malo više trance prizvuka one tribal dionice su samo naglašenije tako da je neka ravnoteža zadržana. Sve u svemu solidan remix, ako ne mrzite houseidni prizvuk u tranceu sigurno će vam se svidjeti.

Možda najbitnija stvar koju treba odma napomenuti je loš raspored stvari. To i nije neki minus za DJe no ako album slušate doma i želite nekakvu priču to sigurno nećete dobiti. Odličan je na onim djelovima gdje se ide malo više u eksperimentiranju i ono što najviše volim kod iboge u zadnje vrijeme je to spajanje naizgled nespojivih stilova. S druge strane par stvari ovdje zvuče totalno jednostavno i tipično pa imate dojam kao da je album izdan uz neko požurivanje što naravno i pokazuje broj izdanih CDa na ibogi u zadnjih godinu dana. No sve to na stranu ovo je odlično izdanje koje vam se sigurno neće odprva svidjeti upravo zbog tog minimalističnog pristupa ali nakon nekog vremena me jednostavno osvojilo i podsjetilo na neka izdanja sa techno scene a bome i neka stara goa izdanja koja sam svojevremeno slušao. Ako ste fan iboge kao ja obavezno nabavite ovaj CD.


Post je objavljen 19.01.2006. u 12:29 sati.