Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Cezareja (javne zgrade)

Cezareja (kazalište)
Cezareja (palača)
Cezareja (amfiteatar)
Cezareja (more)
Cezareja (slike mora)
Priznajem da naslov možda nije najsretniji, budući da ne želim ovdje govoriti o mogućnosti postojanja javnih kuća u Cezareji, jer ipak je to bio lučki grad, nego o zgradama koje su služile za javnu upotrebu. Već sam u jednom prijašnjem navratu spomenuo terme, koje svakako pripadaju ovoj skupini.
Te su terme izgrađene uz glavnu ulicu Cezareje, koja se, kao i u svim rimskim gradovima, naziva cardo. Bila je to žila kucavica svakoga grada, te su se oko te ulice našle najljepše zgrade javnoga značaja, trgovine, uredi, ali i javni zahodi. Sve je, međutim, izgrađeno skladno, prema svim tadašnjim estetskim načelima.

Image Hosted by ImageShack.us

Većina ostataka zgrada, koje se ovdje mogu vidjeti, potječu iz bizantskoga razdoblja, većinom iz 4. i 5. st. Stoga je i kršćanska tematika prisutna u natpisima. Na ovom je mozaiku to sasvim očito.

Image Hosted by ImageShack.us

Grčke riječi napisane mozaikom diameine he eirene ton christianon, znače »Neka traje mir kršćana«.
S druge strane ove glavne ulice nalazio se vjerojatno arhiv, dakle javni državni uredi, također ukrašeni mozaikom.

Image Hosted by ImageShack.us

Očito su ovi uredi bili razlogom straha među građanima, pa je mozaik korišten kao neka vrsta propagande, jer dovoljno je pročitati što na njemu piše.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Na onom lijevom mozaiku piše: »Hoćeš li se ne bojati vlasti? Dobro čini!«. Desni mozaik, koji je valjda bio bliže mjestu gdje se nalazila ta vlast, kaže: »Hoćeš li se ne bojati vlasti? Dobro čini, pa ćeš imati pohvalu od nje!«. Vidite, već su tada imali smisao za »public relation«. Usto, bili su i prilično lukavi, jer ovaj tekst nisu izmislili, nego je riječ o doslovnom citatu iz Novoga zavjeta, gdje sveti Pavao koristi ove rečenice u pismu upućenom kršćanima u Rimu, kada se osvrće na potrebu i korist građanske poslušnosti. Nije, dakle, gradska ili provincijska vlast Cezareje ovaj tekst stavila samo kao nekakvu narodnu izreku, nego je građanima poručila i da, žele li biti kršćani, moraju tako i postupati, naravno, naglašujući potrebu podložnosti vlasti. Kakvi »jumbo plakati«!
Tek nekoliko koraka dalje od ove, očito, važne i zastrašujuće javne zgrade, gdje su se sigurno odvijali mnogi napeti događaji, morala se naći i druga javna zgrada u kojoj su građani mogli doći do olakšanja.
Evo je ovdje.

Image Hosted by ImageShack.us

To je javni zahod. I on lijepo uređen, s mozaikom, a možda je bilo i nešto mramora. Nije baš puno od njega ostalo, no odvodni kanalić je tu. Nedostaju uobičajena sjedala s rupama.
Krenuli smo odavde dalje prema sjevernom dijelu grada, gdje je u rimskom razdoblju bila luka i gdje su se smjestili najvažniji hramovi. Kasnije su baš taj dio grada zidinama okružili križari i od njega napravili svoju utvrdu.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon križara i drugi će ovdje graditi na tim ruševinama.

Image Hosted by ImageShack.us

Ulazimo u utvrdu prolazeći kroz križarska vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Tu nas, dakle, očekuju ostaci iz vrlo širokog razdoblja, od rimskog doba, preko bizantskog i križarskog, do turskog i modernog.
No, o tome ću govoriti u nastavku.

Post je objavljen 23.01.2006. u 08:45 sati.