Rižoto se može pripremiti na zaista mnogo načina – mi vam ovoga puta nudimo izdašan specijalitet francuske kuhinje koji će se vas opskrbiti zavidnom količinom zdravlja
Jeste li znali da su stari Rimljani upravo zahvaljujući artičokama mogli danima nesmetano uživati u hrani? Naime, na jelovnicima njihovih gozbi uvijek se našla ova dragocjena mediteranska biljka koja ublažava probavne smetnje ili potpuno uklanja simptome kao što su bol u gornjem dijelu trbuha, nadutost i osjećaj težine.
Ljekovitost artičoke pripisuje se gorkim tvarima u njezinu lišću koje ima posebnu aromu i sadrži djelotvorne tvari (cinarin i silimarin) namijenjene regeneraciji jetre i njezinoj stimulaciji pri uklanjanju štetnih tvari iz hrane, alkohola i lijekova. Artičoka također zaustavlja formiranje nakupina kolesterola u krvi, čime se bitno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Za rižoto s artičokama potrebno vam je:
300 grama riže
4-5 očišćenih artičoka
150 grama kuhane šunke
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica nasjeckanog luka
2 žlice limunovog soka
1 litra juhe od povrća
1/2 čaše suhog bijelog vina
1 žlica konjaka
50 grama maslaca ili maslinovo ulje
sol
Priprema:
Artičokama odrežite vanjske listove, srca narežite na rezance i stavite da odstoje u vodi s limunom. Ocijedite i prosušite. Na 30 grama maslaca ili maslinovom ulju popržite luk, dodajte artičoke i nakon nekoliko minuta rižu. Kad se riža malo poprži, prelijte vinom. Kad vino iskuha, postupno dodavajte vruću juhu, kuhajte 16-18 minuta i posolite. Zatim narežite šunku na kockice i popržite na preostalom maslacu. Na kraju dodajte peršin, prelijte konjakom i time začinite rižu.
U slast i ugodan vikend!
Post je objavljen 22.01.2006. u 20:32 sati.