Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Baby beef traži carine na uvoznu govedinu

"Vijesnik"

Udruga Baby beef je dobro upoznata sa svime što Ministarstvo poljoprivrede čini na zaštititi
domaće proizvodnje govedine, no carinska zaštita je vezana za ugovor Hrvatske s WTO-om i ne može se mijenjati, kažu u Ministarstvu.
Stočari okupljeni u Udruzi za tov junadi Baby beef traže da Vlada na 200 dana uvede dodatne carine na uvozno svježe goveđe meso kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.
Tajnik te udruge Zvonimir Nemet ustvrdio je kako je u prošloj godini došlo do eksplozije uvoza goveđeg mesa po dampinškim cijenama iz Poljske i Brazila, navodeći da je uvezeno oko 6678 tona ili kao u prijašnjih 10 godina ukupno, pa je cijena domaćoj junadi pala za 15 %.
Zbog toga domaći stočari sada ne mogu prodati vlastitu junad te imaju višak od 4000 junadi, koja je sve teža, i zbog toga gomilaju gubitke.
Ne dođe li do uvođenja dodatnih carina, domaća će proizvodnja i dalje padati, a mnogi će od nje odustati, kaže Nemet. Dodaje da istodobno zarađuje uvozni lobi, cvjeta i crno tržište, a na tome država godišnje gubi oko milijardu kuna, budući da se, kako tvrdi, oko 60 posto prometa stoke u Hrvatskoj odvija bez ikakve dokumentacije.
Nemet je naveo da je lani u Hrvatskoj službeno zaklano 166.000 goveda, a stvarno oko 200.000.
Ispada da u prosjeku potrošnje govedine po stanovniku manje od osam kilograma, dok je to stvarno dvostruko više, što će nam naštetiti pri ulasku u Europsku uniju koja priznaje samo šest posto crnog tržišta, napominju u Baby beefu.
Predsjednik Udruge Toni Raić napomenuo je da je riječ o dampinškom uvozu (ispod tržišne cijene) točnije o visoko subvencioniranom mesu u zemljama iz kojih dolazi. Takav je uvoz bez zaštitnih carina generator sivog tržišta jer su domaći stočari prisiljeni prodavati svoju junad na crno. Stoga stočari traže primjenu odredbi zakona.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 22.01.2006. u 12:05 sati.