Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Voda naša svakidašnja!

Zapitajte ljude na cesti i velika će većina kao sastojke za pivo nabrojiti hmelj i eventualno će koji bolji znalac spomenuti ječam i pšenicu. Morate naletjeti na stvarno velikog ljubitelja da vam spomene slad, za kvasac će vam reći neki inženjer, a vodu će vam malo tko spomenuti.

Žalosno, jer VODA JE, osim što je izvor života, NAJBITNIJI SASTOJAK PIVA! Bez vode ne bi bilo pive! Najvećim djelom pivo se sastoji upravo od vode. Njezina svojstva pa i mane ostavljaju traga na kvaliteti pive pa je tako kvalitetna voda neophodna za dobru pivu! Najbitnija su 6 glavnih iona: bikarbonat ( HCO3[-]), natrij (Na[+]), klor(Cl[-]), kalcij(Ca[2+]), manezij(Mg[2+]) te sulfati(SO3-, SO4[2-]). Bikarbonati, ako ih je previše, stvaraju od slada kiselkastu kašu pa će slad tako dati vrlo malu količinu šećera, koji je neophodan za proces fermentacije i alkoholnog vrenja. Previše sulfata daje oštru gorčinu pivu, dok je magnezij neophodna hrana za kvasce koji su opet bitni u procesu alkoholne fermentacije. Sadreni elementi u vodi, kao što je kalcijev sulfat, za vrijeme drobljenja slada povećavaju sladnu ekstrakciju time poboljšavajući kvalitetu pive. Upravo zato danas mnoge pivovare vodi dodaju umjetne sadrene soli. Možda to nije romantično, ali tvrde da je pouzdano. Meni je glavno da je piva u konačnici dobra!

Nekad davno pivovare su se gradile na vrelima kvalitetne vode bilo uz rijeke, uz izvor, uz bunar čak i uz slapove, dok se danas mnoge koriste gradskom vodom kojoj umjetnim putem dodaju potrebne minerale kako bi postigli njihove zadovoljavajuće omjere u vodi i time poboljšali kvalitetu svojeg piva. Američka piva Coors postala je popularna upravo zbog činjenice što su objavili da koriste vodu koja se slijeva sa vrhova Stjenjaka. Na taj su način htjeli pokazati ljudima da njihova piva mora biti posebna. Mnoge pivovare diljem svijeta vrijednost svoje vode iskorištavaju u promocijske svrhe te simbole vode ili njihova izvora tiskaju na etiketama svojih piva. Jedna od njih je i australska piva Cascade lager.

Image Hosted by ImageShack.us

Možda je najupečatljiviji primjer važnosti kvalitete vode češki grad Plzen poznat po najboljem pilsneru na svijetu Pilsner Urquel čije samo ime govori da je riječ o izvornom pilsneru. Plzen je grad koji ima jako mekanu vodu što je izuzetno bitno za kvalitetan lager. Tvrdoća vode određuje se prema njizinu udjelu kalcijevih i magnezijevih iona. Voda koja sadrži puno spomenutih iona tvrda je voda, dok je voda sa njihovim malim udjelom meka voda. Kalcij i magnezij su neophodni u vodi, no u prevelikim količinama čak i štetni. U Plzenu je ta mjera očito savršena jer pivo je bez premca na svijetu. Svi ostali pilsneri na svijetu samo su izvedenice i varijacije na temu Pilsner Urquela. O njemu će biti više riječi jednom drugom prilikom. Za danas je najbitnije da naučite lekciju ovažnosti vode u pivu. Već sam spomenuo u postu o žuji, pretpostavljam da u tom grmu leži zec. Možda imaju nekvalitetnu vodu-možda previše sulfata, možda je zato žuja tako gorka. Ne znam, nisam inženjer u njihovu laboratoriju, no nije zabranjeno nagađati pa nek me demantiraju, ako mogu.

Cheers




Post je objavljen 21.01.2006. u 22:54 sati.