Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

5. Zimski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 21. 01. 2006.

Nikad se nezna. Pravi razlog neznam, ali se danas okupio poproličan broj natjecatelja. I pored toga ostaje dojam da smo još neke očekivali. Sedamnnaest je lijep broj za turnir u našim uvjetima.
Daniel je doveo svoga kolegu s posla Marka Vizeka. Pokazivao mu je na poslu kako se igra i sada je bila prigoda da vidi i sudjeluje na pravom turniru u gou.
Stigla su i trojica iz nove generacije u Kumičiću. Marko Jurić i Manuel Peak po prvi su puta bili na ovakovom turniru. Svi novi prošli su turnir sa barem po jednom pobjedom. Lijepo!
Nažalost ovaj puta nije bilo niti jedne djevojčice, tinejdžerke, djevojke, žene, a ni bake na ovom turniru.
Pogledajmo tabelarno što se to danas ovdje zbivalo i kako smo se zabavljali uz crno-bijele kamenčiće na mreži unakrsnih 19x19 crta. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90. Odigrano je pet kola.

1. Daniel Zrno 2. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 16
2. Robert Jovičić 11. kyu (Zagreb), 4 boda i sos 14,5
3. Stjepan Meštrović 6. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 13,5
4. Matej Zakanj 8. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 12,5
5. Siniša Zadjelović 10. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 17
6. Mladen Smud 3. dan (Velika Gorica), 3 boda i sos 16,5
7. Filip Klarić 11. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 13
8. Nikola Primetica 21. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 12
9. Mato Taušan 22. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 11,5
10. Nikola Srkoč 23. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 12,0
11. Marko Ugarčina 11. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 10,5
12. Manuel Peak 6. interna kategorija (Velika Gorica), 2 boda i sos 10
13. Ivica Sever 25. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 7,5
14. Marko Jurić 4. interna kategorija (Velika Gorica), 1 bod i sos 14
15. Marko Vizek bez kategorije (Zagreb), 1 bod i sos 8,5
16. Filip Galeković 25. kyu (Velika Gorica), bez bodova i sos 9,5
17. Lovro Pavlaković 25. kyu (Velika Gorica), bez bodova i sos 7,0
Nove kategorije:
10. kyu: Robert Jovičić
25. kyu: Manuel Peak, Marko Jurić i Marko Vizek
Na kraju je bilo kako bi se samo poželjeti moglo. Četvorica na vrhu su sa po četiri pobjede.
Sos-bodovi su odlučili njihov raspored na vrhu.
Od spomenute četvorke Danile je imao najbolji sos i tako osvaj ovaj turnir. Njegovi
protivnici su bili uspješniji na ovom turniru od protivnika ostale trojice. Do poslijednjega kola je iozgledalo da će Daniel izaći do kraja sa svih pet pobjeda. Pobjedio je od pratioca Stjepana, Mateja i Sinišu. U poslijednjem kolu igra s Robijem uz davanje sedam prednosnih kamenčića. Zanimnljiva je to partija bila. Otvorio se Robi solidno uz malu prednost u središnjem dijelu partije. Daniel to vidi i kreće ošto poo stranici, ali Robi se obrani i čak poruši Danielu kut. Majstorski je Robi osvojio, nešto ranije, i sredinu ploče. Nisu ni brojali na kraju. Igra Robi vrlo dobro!
Drugo mjesto je Robijevo. Odlučujuću partiju za to mjesto s Danielom sam već opisao. Izgubio je jedino od Siniše greškom u završnici u dobivenoj poziciji. Rezultat, a i prikazana igra daju osnovu za napredovanje u 10. kyu. Daljnja napredovanja u kategorijama će ići po ratingu EGF-e.
Stjepan je bio uz bok Danielu sve do četvrtoga kola kada ga u direktnom susretu pobjeđuje Daniel. Bila je to partija lijepih mogućnosti za Stjepana, ali nakon nekoliko propusta Daniel je pokazao svoje znanje i vještinu i pobjedio. Vrijednu pobjedu je Stjepan ostvario protiv Mladena uz dobivenih šest prednosnih kamenčića. Bilo je 5,5 za Stjepana. Na kraju je treći.
Četvrti sa po četiri pobjede je bio Matej. Jedini poraz je pretrpio od Daniela u drugom kolu sa 22,5 poena. Uvjerljivo je u poslijednjem kolu pobjedio Mladena. Izgleda da mu je Mladen mušterija uz ovoliko prednosnih kamenčića. Osam ih je nekako previše među ovim protivnicima.
Slijedi petorka sa po tri boda. I njih dijle sos-bodovi. Predvodi ih Siniša s najjčim sos.bodovima na ovom turniru, 17. Izgubio je od Daniela i Mateja. Posebno je interesantna bila parija s Danielom. Imao je dobitak do pred sam kraj, a onda grubom greškom gubi grupu od nešto perko 20 poena i ode partija za samo 9,5. Bila je to inače partija uz puno obostranih pogrešaka.
Šesti je ovaj puta Mladen. Izgubio je od Stjepana u drugom i Mateja u petom kolu. Karakterističan je bio poraz od Mateja. Kako se radi o mojoj malenkosti imam mogućnost opisati taj događaj iz kuta gubitnika. Krenuo sam nadigravanjem i došao skoro do izjednačenja pozicije, što baš i nije jednostavno uz osam prednosnih kamenčića, a pogotovo ne protiv Mateja. Tada mudrujem i za poveću grupu na stranici tražim život uz najviše poena. Odigravam kombinaciju koja mi izgleda duhovito i štosno. Dospio sam po tko zna koji puta i preko granice dvoje gluposti. Izveo sam ustvari vrlo duhovitu kombinaciju u kojoj ja padam, a ne on, a imao sam jednostavno riješenje uz ostavljanje tri poena protivniku. Na kraju, zar nije duhovitije izgubiti sve od skromnog, ali izvedivog života grupe kamenova. Bio sam ljut na sebe što ne prepoznajem svoju glupost!
Sedmi je Filip Klarić uz poraze samo od mene u prvom i Stjepana u poslijednjem kolu.
Nikola Primetica je sa tri boda na dnu gornjeg dijela tablice. Prema dosadašnjim rezultati ovo je vrlo uspješno za njega. Napreduje Nikola.
Deveti je Mato. S njim je zaključena lista natjecatelja sa po tri boda. I mato se nešto prenuo u poslijednje vrijeme.
Četvorku sa po dva boda predvodi Nikola Srkoč zbog najuspješnijih sos-bopdova među njima. Za njega se može reči da je očekivano odradio svoj posao. Pobjedio je slabije, a izgubio od jačih.
I Marko Ugarčina je bio na nivou svoje kategorije gledajući odnos prema protivnicima. Ovaj puta nije nikoga iznenadio pobjedom kako on to inače zna uraditi. Gledano tako njegovo 11. mjesto nije neuspjeh.
Manuel je ovdje prvi puta i evo ga s dvije pobjede. Na posebno lijep način je potvrdio svoj novi 25. kyu. Vid se po igri da je još uvijek atari-go igrač, ali transformacija je počela.
Ivica je u startu imao bod bez borbe, a potom susret s prijateljem Filipom Galekovićem. Ta dva boda digla su ga na tablici. Morao je zajedno s Filipom ranije kući zbog autobusa, a to je utjecalo na redoslijed na tablici, jer su u najmanju ruku ostali bez sos-bodova za to kolo. Ivica je 13, a Filip 16. na kraju.
Marko Jurić i Marko Vizek osvajaju svaki po jedan bod iz igre. Bio im je to prvi ovakav turnir i prelaze u 25. kyu. Lijep početak.
Lovro je otišao nakon drugoga kola. Nije mogao preboljeti dva poraza iz dva prva kola. Pokušao sam razgovarati s njime, ali je njegov osjećaj tada bio prejak. Nadam se da ćemo se još viđati uz go.
Slijedeće subote 28. siječnja igrati ćemo 6. Zimski kao i obično u Centru u Zagrebačkoj 90 s početkom u 10:30, a ja i još ponetko smo tamo već od 9:30. Svi mogu doći, jer pristup je besplatan.
Izvjestio bl. Muradenu


Post je objavljen 21.01.2006. u 21:28 sati.