Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Četvrto izdanje kataloga jugoslavenskog kovanog novca autora Ranka Mandića: Metalni novac Srbije, Crne Gore i Jugoslavije sa dodatkom katalog metalnog novca izdatog u ostalim zemljama bivše Jugoslavije; Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija

Nakon više nego uspješna prva tri izdanja ove knjige, došlo je nakon dugo vremena na red i četvrto izdanje kataloga jugoslavenskog metalnog novca autora Ranka Mandića, inače člana naše grupe. Ovdje je dan kratak prikaz ove knjige, koja svakako predstavlja nezaobilaznu literaturu za sve one koji skupljaju i proučavaju novac ne samo bivše Jugoslavije, već i Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Sovenije.

METALNI NOVAC SRBIJE, CRNE GORE I JUGOSLAVIJE
sa dodatkom katalog metalnog novca izdatog u ostalim zemljama bivše Jugoslavije; Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija


Četvrto izdanje, 368 stranica od toga 24 stranice u boji, mekani uvez, ilustrirano(1120 fotografija u tekstu), detaljan opis i kataloške cijene u eurima za sva redovna i prigodna izdanja; također opis rijetkih proba i drugih tzv. specijaliteta, sa valuacijama i podacima o domaćim i svjetskim aukcijama na kojima su nuđeni rariteti iz naše moderne numizmatike. Bibliografija sadrži oko 500 detaljno prikazanih radova o našem modernom metalnom novcu, na više od 20 stranica.

Katalog Mandić – 4. izdanjeProšlo je deset godina od izlaska knjige Katalog metalnog novca 1700-1994, sa kojom se ova knjiga, po svom karakteru i sadržaju, može povezati, premda u njenom konceptu i sadržaju postoje mnoge promene. Jer, mnogo toga se promenilo, pa ovo izdanje kataloga izlazi u jednom potpuno drugačijem svetu nego u vreme prethodnog izdanja. Ne samo na teritoriji bivše Jugoslavije nego i šire, u Evropi i van nje, današnja događanja imaju drugu dimenziju nego devedesetih godina, sada već prošlog veka. Uzevši u obzir kako negativna tako i pozitivna događanja na polju privrede, politike i nauke, počeli smo i sami da osećamo potrebu za novim izdanjem, potrebu za katalogom za XXI vek.

Na svu sreću, numizmatika kao nauka, a i kao oblast sakupljanja, znatno je napredovala u poslednjih deset godina. Nekoliko novih ključnih publikacija je izašlo, aktivnosti kako na polju sakupljanja tako i na polju numizmatičke kupo-prodaje su dobile svoje mesto u društvenoj svakodnevici, i skoro se može reći da se u međuvremenu uspostavila normalnost na ovom području, prekinuta još davnih godina posle drugog svetskog rata. U poslednje vreme se čak obnavljaju i veze prekinute tokom raspada bivše Jugoslavije, što sve daje nadu jednom novom početku numizmatike ovih prostora, ovog puta ne kao kuriozitetu istorijskih propratnih pojava, nego kao ravnopravnom području evropske numizmatike; svojim bogatstvom i raznovrsnošću a i svojom važnošću u kontekstu Evrope, ovo je više nego opravdano.

Ovaj katalog treba shvatiti kao sintezu rada velikih ljubitelja numizmatike Jugoslavije, autora ove knjige i njegovih saradnika, kao sintezu dugogodišnjih napora da se ova oblast izvuče iz oblasti priča i legendi na svetlo naučne discipline. Pri tome je bila namera da se zadrži univerzalnost obrade i širina oblasti koja je predmet publikacije. U ovom poslednjem, međutim, došlo je do jedne prilično značajne izmene: Knjiga sada u svom osnovnom delu obrađuje metalni novac Srbije, Crne Gore i Jugoslavije. U drugom delu obrađena su celokupna izdanja ostalih zemalja naslednica Jugoslavije, od 1992. godine do danas. Zbog nešto drugačijeg (skraćenijeg) opisa ovih izdanja, taj deo knjige, dat je ovde kao Dodatak, jer je obrađen prilično jednostavnije, premda je kataloška obrada i tog materijala uglavnom sveobuhvatna. (Izvor: http://www.singidunum-online.com)

Sadržaj knjige:

I - UVODNI DEO

Predgovor
Foreword
Kataloško označavanje
Objašnjenje termina
Oznake očuvanosti
Skraćenice
Kovnice
Kataloške cene
Yugoslav Alphabets
Zahvalnost

II - KATALOG

SRBIJA
Introduction to the Modern Serbian Coinage
Knjaževina Srbija 1868 - 1882
Mihailo Obrenović III
Milan Obrenović IV

Kraljevina Srbija 1882 - 1917
Milan I Obrenović
Nirnberške replike kralja Milana
Aleksandar I Obrenović
Probna izdanja Aleksandra Obrenovića
Petar I Karađorđević

Okupacija Srbije 1941 - 1945
Republika Srbija od 2003. godine
Redovna izdanja
Prigodni novac

O navodnom Karađorđevom novcu 1804
Dinar tombak
O novcu Beogradske jevrejske zajednice
Fantazijska izdanja "Srbija i Bosna"

CRNA GORA
Introduction to the Modern Montenegrin Coinage
O Njegoševom zlatnom perunu
Knjaževina Crna Gora 1906-1910
Kraljevina Crna Gora 1910-1914
Probna izdanja 1915. godine
Replike - spomen idanja
Kotor

JUGOSLAVIJA
Introduction to the Coinage of Kingdom of Yugoslavia
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 1920-1925
Petar I Karađorđević
Izdanje povodom 50-godišnjice 1. jugoslovenskog novca 1920-70
Aleksandar I Karađorđević
Probna izdanja 1926. godine

Kraljevina Jugoslavija 1931-1941
Aleksandar I Karađorđević
Petar II Karađorđević
Konjičke utakmice 1932-1937
Inostrani dukati sa jugoslovenskim puncama
"Ruski dukati" Beogradske kovnice AD
Posleratna fantazijska izdanja

Republika Jugoslavija
Introduction to the Coinage of Post WWII Yugoslavia
Opticajni novac
DF Jugoslavija 1945
FNR Jugoslavija 1953-1963
SFR Jugoslavija 1965-1992
Probna izdanja 1978
SR Jugoslavija 1992-2002

Prigodni novac SFR Jugoslavije
Prigodni novac SR Jugoslavije
Kompleti metalnog novca SFRJ

III - DODATAK

BOSNA I HERCEGOVINA
Redovna izdanja
Kovnički setovi
Posebna izdanja (Pobjoy Mint)

HRVATSKA
Redovna izdanja
Prigodna izdanja
Dukati
Kovnički setovi

MAKEDONIJA
Redovna izdanja
Prigodna izdanja
Kovnički setovi

SLOVENIJA
Redovna izdanja
Prigodna izdanja
Kovnički setovi

IV - BIBLIOGRAFIJA
Srpsko numizmatičko društvo 1956-2006


Narudžbe:

Hrvatska i Slovenija
Cijena: 125,00 kn (17,00 EUR) + poštarina (za Hrvatsku: obično: 8,25 kn, preporučeno: 15,45 kn)
Kontakt na e-mail: zviscevic@gmail.com
Tel: +385 (0) 91 727 58 37

kovanice i novčanice Jugoslavije
Novi numizmatički katalog: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije – 2. izdanje, 2011. – 40 EUR + poštarina - NARUČI!

Post je objavljen 21.01.2006. u 13:11 sati.