Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Srodne duše

Jedna je cura izjavila:”Bog je u vječnosti za svakoga od nas stvorio jednu srodnu dušu i trebamo se moliti,da kad bude vrijeme,da upoznamo tu srodnu dušu.”Pitao sam jednu prijateljicu za komentar i ona je odgovorila:”Mislim da je to istina.Bog je stvorio za svakoga od nas jednu osobu.Mislim da je milost i dar upoznati svoju pravu drugu polovicu.Neki osnuju zajedničku obitelj,a neki i ne.”Onda sam se pitao,da li je Bog i za svećenike i za časne sestre stvorio srodne duše.Prijateljica je odgovorila:”Razmisli samo o sv.Franji i sv.Klari. Oni su bili pravi prijatelji.
I imali su priliku prijateljevati i biti tu jedan za drugog. I jako puno su napravili za Bozji plan.Ima tako u povijesti puno svetackih 'parova'.Mozda se neki i ne sretnu, ali mole jedan za drugog. A u zivotu, ljudi se zene 'krivima', pa se rastaju, pa se opet zene, pa nastane nered.
Ne treba tjeskobno se bojati kako cemo pronaci ili propustiti svoju
pravu polovicu, vec vjerovati u Bozju providnost.
Sv.Terezija od Djeteta Isusa, je imala 5 sestara mislim i sve su bile
casne sestre. Njezini roditelji su htjeli biti svecenik i casna sestra, ali ih nisu primili u samostan, nju zbog zdravlja,a njega zbog neznanja latinskog jezika. Oni su prihvatili Bozju volju,nastavili zivjeti u svijetu,nakon nekoliko godina se upoznali, ozenili i sve kceri im postale casne.”
Zanimljivo je,da je blaženi Alojzije Stepinac,bio zaručen za jednu djevojku,ali je ipak odlučio da će biti svećenik.Poslije je ta djevojka poginula u prometnoj nesreći.Bilo je svetica,koje su prvo bile žene i majke,pa su naknadno nakon smrti muževa postale časne sestre.Primjer su sv.Rita i sv.Brigita Švedska.Sv.Rita je u braku sa svojim mužem imala dva sina.Muž joj je bio ubijen,a sinovi su joj umrli.Bila je vrlo uzorna vjernica i željela je biti časna sestra.Prvo joj nisu dopustili,jer nije bila djevica,ali su kasnije ipak prihvatili je.Sv.Brigita Švedska je bila plemkinja i sa svojim mužem,imala je četiri sina i četiri kceri (jedna od njih je sv.Katarina Švedska).Tek u kasnijoj životnoj dobi,kad je vec i njezin muž umro,postala je časna sestra.Uz njih sličan životni put imala je i sv.Dorotea.
Moglo bi se eventualno reci da su srodne duše bili,papa Ivan Pavao II. i Majka Tereza (na nekoj platonskoj razini),jer su imali puno toga slicnoga i dobro su se slagali slično kao sv.Franjo i sv.Klara.U Hrvatskoj bi se to moglo mozda reci za blaženog Ivana Merza i Mariju Stanković,koji su bili razlike u starosti 4 godine,a jako su dobro suradjivali u hrvatskom katolickom pokretu u prvoj polovici XX.stoljeca.
Što vi mislite o onoj izjavi na početku?Da li je za svakoga od nas,Bog stvorio jednu srodnu dušu?
Na internetu se na jednom mjestu ovako definira srodna duša:”Sretnete osobu suprotnog spola i osjetite neodoljivu privlačnost, neobičnu povezanost i potrebu da produbite vaše poznanstvo. Ako već pri prvim kontaktima shvatite da su vam misli identične, a kasnije otkrijete kako imate i zajedničke interese (mada jedno o drugome ništa do tada niste znali), sva je prilika da ste upoznali srodnu dušu.”


Post je objavljen 20.01.2006. u 23:45 sati.