Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makm

Marketing

O relativnosti...

Došao danas na fiziku, i kao mnogo puto prije toga, skužio da nisam baš upoznat s činjenicama o katodama. Mislim da razumijem relativnost :) i statiku, ali katode... (to zapravo nije ni komplicirano)
Šalim se.

Samo sam htio reći koliko mi je Einstein smiješan tip. Nikako mi nije najdraži fizičar (Michaelson i Moreley su mi najdraži- eksperiment brzine svjetlosti), ali Einstein je definitivno najsmiješniji.

Njegova ideja je naime bila da su sve sile i mase izmijenjive. Gravitacija je recimo samo ubrzanje, dok je vrijeme izmijenjivo s masom i brzinom. Radi se i o konstantnoj brzini (specijalna teorija relativnosti) i o akceleraciji (univerzalna teorija relativnosti). Dakle, brzina može "uzeti energiju" i usporiti vrijeme, te produžiti tijelo, ali to naravno zavisi od promatrača. Tipu izvan vlaka koji putuje, recimo 0.9c, se čini da je vlak dugačak, recimo 500m, dok se tipu u vlaku čini da je dugačak 300m. Problem je u tome što ni jedan ni drugi nisu u krivu. Sad zamislite taj vlak da putuje kroz tunel od 400 m. Onom tipu vani bi u jednom trenutku vidio vlak tako da su mu i stražnji i prednji dio izvan tunela, dok bi onom tipu unutar vlaka to bilo nemoguće jer je vlak iz njegove perspektivne naime kraći od tunela 8)

Sad kad sam objasnio teoriju, relativno mi se čini kako se u ovom svijetu stvari mijenjaju, a te stvari su Ljudi. Krasno je to, neki na svoji način traži nove stvari, nove zaključke, pobija svog prošlog sebe, dok drugi cijele živote ostaju na istom. (primjer; moja mama voli Guns'n'Roses, Siniša Škarica nostalgira za svojom prošlošću u onoj knjizi...)

Relativno je zapravo to kako drugi ljudi te ljude koji se mijenjaju kao da traže da ostanu na istom, razočaraju se promijenom njegovih/njezinih principa i načina razmišljanja, ali to je sve evolucija i svi smo mi podložni utjecaju, pa ako je bolji utjecaj i naše će razmišljanje biti bolje, realnije. Smatram da neki jednostavno relativno, vide drugu osobu onakvom kakva je godinama dok drugi u njoj vide promijenu. Ja na kratke ruke ne vidim promijenu na sebi i drugima, a opet nakon koliko- toliko godina shvatim da su se dogodile drastične promijene u razmišljanju (i izgledu, jer sam nekad i dredove nosil - haha- rasta!), a to sve ne vidim zahvaljujući svojoj vlastitoj percepciji svijeta, koja je iskrivljena. Naravno, stvar je u tome da i ta "iskrivljena" percepcija je "u pravu", jer , kao što sam na nekom postu spomenuo, jedino što imamo na svijetu, je ono u našoj glavi, i za nas je sve što je u njoj (u tih 700 kubičnih centimetara- ma možda i nije 700, ne znam koliko je točno), i to je uvijek u pravu. Dakle, percepcija je relativna.

Uglavnom, na kraju dana, sve i svatko je relativan, i relativnost je svuda oko nas, bar što se tiče pojma o percepciji, a Einsteina još uvijek pokušavaju pobiti. Doduše on je isto umjetnik, razmišljao je prilično abstraktno, pa ak ga pobiju kao znanstvenika, što neću dopustiti, svejedno je faca.

Eto toliko, još jedan mali "Calvin and Hobbes" prilog o tome;
Image hosting by Photobucket

Post je objavljen 20.01.2006. u 18:45 sati.