
U posljednje vrijeme imam strašne probleme sa spavanjem. Svi mi vele da je to posljedica stresa pred ispit i mnogih obaveza koje u zadnje vrijeme imam. Ja osobno mislim da to nije tako, no kako god bilo, loše spavam. Teško zaspim, non stop se budim, a nakon toga opet ne mogu zaspati. I već tjedan dana tako!
Rješenje sam tražio u ničem drugom, nego u pivu. Jedan od glavnih sastojaka piva jest svima znani hmelj. Humulus lupulus L. puni je naziv ove biljke. Svi znadu da bez nje piva ne bi bila to što jest, no malo njih znade da je hmelj bitan sastojak biljnih tableta koje se koriste za opuštanje od stresa kao i protiv nesanice. Jedan od razloga toga skriva se u činjenici da je hmelj u dalekom rodu sa kanabisom-obje su iz roda Canabacae! (No usprkos tome, u hmelju nema THC-a, provjerio sam naknadno, na žalost, tako stvari stoje!) Jedne takve tablete sam ja jučer kupio. Nakon tjedan dana nespavanja, spreman sam na sve samo da se naspavam kako treba. Kupio sam Valeral® tablete čiji je sastojak, uz odoljen i matičnjak, hmelj. Doduše isprobao sam ja prije toga djelovanje hmelja kroz pivu, no to nije dalo željene rezultate. Nisu ni tablete nešto pretjerano pomogle pa ću ih danas uzeti sa jednom malom pivicom. Riječ je o biljnim tabletama koje ne izazivaju ovisnost niti imaju bilo kakvih nuspojava. Jedino se ne preporučaju djeci do 12, trudnicama ni dojiljama, srećom ne spadam u nijednu grupu.
Inače hmelj je bitan za pivu kao konzervans, a jednako tako i za aromu te za gorčinu koju piva dobiva upravo od hmelja. Također je neophodan za balansiranje slatkoće koju piva dobiva od slada te je uravnotežuje svojom gorčinom. Počeo se koristiti u Njemačkoj u davnom 8 i 9 stoljeću (premda nije sigurno da su ga odmah počeli koristiti i u varenju piva) u pokrajini Hallertau, da bi se ubrzo proširio na Nizozemsku i na Englesku, nakon čega gotovo nije bilo pive bez hmelja. Mogi vlasteli bunili su se širenju hmelja. On je omogućavao dulje skladištenje piva, što znači da je proizvodnja postala jeftinija i pivo je dulje trajalo, samim time manje proizvoda je propadalo pa su vlasteli zbog toga gubili prihode od žitarica. Inače je hmelj biljka kod koje postoje odvojena dva roda, a za pivare je važna ženska biljka koja daje neophodne češere. Muški šovinizam s time još jednom gubi svoj oslonac (za utjehu šovinistima-višak ženskog X kromosoma pri nasljeđivanju direktno je povezan sa mentalnom retardacijom djeteta!). Najbitnija supstanca iz češera je žuti sok zvan lupulin, a sadrži alfa kiseline zbog kojih je pivo više ili manje gorkog okusa.
Danas mnoge pivovare koriste industrijski obrađene češere čime se izbjegavaju mnogi njegovi nusproizvodi i moguće je lakše nijansiranje gorčine piva, no tradicionalni proizvođači, recimo samostanske pivovare, ne odustaju od izvornog procesa proizvodnje te inzistiraju na korištenju hmeljnih češera. Završit ću ovo citatom Jamesa Howella, engleskog rojalista iz 16. stoljeća: ˝Na ovom je otoku staro piće bilo svjetlo pivo, ali otkako je među nas uskočilo pivo s hmeljom, svjetlo se pivo smatra patvorenim.˝
Bila je to kratka priča o hmelju, prvom sastojku piva, uskoro sljedi predstavljanje ostalih neizbježnih sastojaka-vode, slada, kvasca i začina...
Cheers
Post je objavljen 18.01.2006. u 21:23 sati.