Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astronomija

Marketing

KLIMA AUSTRALIJE

Australija je podijeljena na dvije nezamislivo različite površine. Jedan dio je unutrašnjost, a drugi obale. Unutrašnjost Australije gotovo i nije naseljena dok mnogi dijelovi obale vrve ljudima. Najnaseljeniji prostori Australije su istočna obala, jugoistočna obala, jugozapadna obala i otok Tasmanija.
Sjever Australije je tropski sa toplim i stalnim temperaturama tokom cijele godine. Pod utjecajem je sjeverozapadnog ekvatorskog ili ljetnog monsuna koji puše sa Indijskog oceana. Ovi monsuni donose velike količine padalina premda one ostaju najviše samo na granicama kopna dok unutrašnjost gotovo i ne dobiva padaline. Zato je za sjeverni dio karakterističan bujan biljni i životinjski svijet. U sjevernom dijelu Australije srednja temperatura vjetrova najhladnijeg mjeseca - srpnja je 23 C° dok je srednja temperatura najtoplijeg mjeseca siječnja 30 C°. U Australiji godišnje padne oko 800mm - 1000mm kiše, no ima i mjesta sa količinom padalina od oko 1000mm - 1500mm.
Jugoistočna i istočna obala Australije primaju obilne količine kiša. Karakteristični su vjetrovi pasati koji donose 1500mm - 2000mm padalina na godinu. Planinski lanac Velikog razvodnog gorja ne propušta padalinama da prodru u unutrašnjost kontinenta.
Unutrašnjost Australije gotovo je cijela prekrivena pustinjama i polupustinjama. Čak 70 % teritorija prima manje od 500mm vode na godinu, a 40 % manje od 250mm. U središnjim dijelovima Australije godišnja količina padalina iznosi 125 - 250mm. U Australiji ipak nije slučaj gdje padalina nema po mnogo godina kao što je to u pustinjama Namib, Sahari i njima sličnim. Srednja zimska temperatura ovdje iznosi 11 C , a srednja ljetna temperatura iznosi 28 C°.
U Australiji najveće vlažnosti imaju obale, a najmanje pustinje. Glavni razlog tomu su vjetrovi koji dolaze sa mora i oceana.
Jugoistočna obala Australije ima najpogodniju klimu i ondje živi najveći broj stanovništva. Temperature se kreću u sličnim razmjerima kroz godinu. Jugozapadni dio ima sličnu klimu kakvu ima obale Sredozemnog mora. Zato se za klimu ovog područja kaže da je mediteranska. Srednja zimska temperatura iznosi 13 C°, a srednja ljetna 23 C°. Godišnje ovdje padne oko 860mm padalina. Od toga zimi preko pola, a ljeti 13 puta manje.
Najniža temperatura zabilježena u Australiji iznosi -22 C° i to u Charlotes passu, dok je najviša temperatura zabilježene od 40 C° na zapadu Novog Južnog Walesa.

Post je objavljen 18.01.2006. u 19:22 sati.