Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Gastarbajteri za zdravljev plaćaju 10 posto mirovine

DONATORI RS-a Korisnici inozemnih mirovina u Livnu i Tomislav Gradu trebaju pokrivati troškove ne samo svoga nego i liječenja umirovljenika iz RS-a koji još nisu uplatili ni pfening doprinosa! Logika "oderi onoga tko ti je bliže" čini se da je u ovom slučaju doista došla do izražaja

piše Frano MIOČ
DERANJE KOŽE TRAGOM ODLUKE
UPRAVNOG VIJEĆA ŽUPANIJSKOG ZAVODA

Jedan broj korisnika inozemnih mirovina u Hercegbosanskoj županiji, a njih je izuzetno puno, pogotovo u livanjskoj i tomislavgradskoj općini, morat će ubuduće dublje posegnuti u vlastiti džep ako, kao uživatelji tih istih mirovina, žele ostvariti pravo na domaće zdravstveno osiguranje.
To se u prvom redu odnosi na one umirovljenike koji iz inozemstva primaju mirovine u bruto iznosu, odnosno na one koji su u inozemstvu odjavili svoje zdravstveno osiguranje, ili je to, pak, mimo njihove volje učinio mjerodavni mirovinski fond.

Staž u inozemstvu
Također, posebnom odlukom Upravnog vijeća Županijskog zavoda za zdravstveno osiguranje, bez posebne uplate na račun toga istog zavoda dosadašnje pravo na zdravstveno osiguranje u Hercegbosanskoj županiji gube i takvi umirovljenici koji, osim inozemne mirovine u bruto iznosu, primaju i domaću mirovinu, ali ipak samo oni koji čiji je ostvareni radni staž u inozemstvu dulji od domaćeg.
Uporište za ove posljednje Zavod je pronašao u posebnoj konvenciji Europske unije, što i nije toliko bitno ima li se u vidu činjenica da su pojedinci pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Hercegbosanskoj županiji ostvarivali ne zahvaljujući inozemnim mirovinama većim i od tisuću maraka, već onim domaćim koje u nekim slučajevima čak nisu veće ni od deset KM.
Prigodom ovjere zdravstvene knjižice u Zavodu za zdravstveno osiguranje u Livnu do sada se, naime, pokazivalo samo rješenje domaćeg mirovinskog fonda i to je, naravno, "palilo". Sada su u tom istom zavodu "okrenuli ploču". Osim rješenja o domaćoj, svi će morati priložiti i rješenje o inozemnoj mirovini, te ako se ustanovi da pojedinci ne ispunjavaju spomenute uvjete na zdravstveno osiguranje, njima će biti pokazan put prema blagajni ako žele imati ovjerenu zdravstvenu iskaznicu.
Naime, da bi slovili kao osiguranici, svi takvi će trebati ubuduće mjesečno izdvajati deset posto svoje inozemne mirovine, ili ponovno ponovno prijaviti inozemno zdravstveno osiguranje u zemlji iz koje dobivaju mirovinu.
Ova odluka Upravnog vijeća, koja je inače donesena još u listopadu prošle godine, a čija se dosljedna primjena zapravo tek očekuje, već je naišla na dosta negodovanja, konkretno u Livnu. Sporna je, naime, stopa doprinosa od deset posto. Mnogi, naime, smatraju kako je zavod u ovom slučaju zaista "prekardašio". Na ime doprinosa za zdravstvo ni u Njemačkoj se, navodno, toliko ne odbija umirovljenicima.
Dodatni pak razlog nezadovoljstva leži u činjenici što ista ta stopa, kada su u pitanju domaći umirovljenici, iznosi tek 1,2 posto, barem u Federaciji BiH.
Tu istu stopu trebaju plaćati i umirovljenici iz Republike Srpske, premda je ona u tom entitetu, kako doznajemo, čak i nešto veća.
Međutim, kako smo već u nekoliko navrata pisali, zavod u Livnu od tih istih umirovljenika još nije uspio ubrati niti jedan pfening doprinosa, ali su oni ipak pošteđeni toga da, za razliku od korisnika inozemnih mirovina, trebaju gotovinom plaćati ovjeru svojih zdravstvenih iskaznica.
Deset posto
Nije valjda da sa svojih deset posto mirovine korisnici inozemnih mirovina u Livnu i Tomislav Gradu trebaju pokrivati troškove liječenja i tih ljudi.
Logika "oderi onoga tko ti je bliže i koga možeš oderati" čini se da je u ovom slučaju doista došla do izražaja.
[slobodnadalmacija]



Post je objavljen 18.01.2006. u 01:07 sati.