Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

FED dirigenti

Evo me doma, bolje volje san odma...moram priznati da baš i nisam, ali eto.

Prošli tjedan sam držao pozicije u gotovini, očekujući korekciju i pad marketa, ali neke dionice se očito akumuliraju (fondovi i veliki investitori kupuju za duži period) pa njihove cijene nisu pratile tok marketa.

Prije par dana sam krenuo pisati tekst o deficitu u US budžetu, ne trgovinskom deficitu, već budžetnom, koji iznosi 400 milijardi dolara, što nam jasno govori da US government mora negdje pronaći novac da bi zakrpala tu rupu. FED je neovisan (neki ga zovu privatnom firmom), ali opet u ruci drži jedan od osnovnih principa punjenja budžeta nakon podizanja poreza – podizanje kamata na novac koji se daje građanima tj. pravnim osobama u vlasništvu građana. Kako god okrenuli, deficit nije dobar za bull-ove.

Početak tjedna je počeo bullish, ali je završio, vjerujem po očekivanju mnogih, korekcijom, Dow se zatvorio ispod 11.000, ali se u petak 13. trgovalo malim volumenom, 333.4m, dow se zatvorio na 10959.87 za razliku od npr. 11.1, kad je vlasnika promijenilo 431.2m, a Dow se zatvorio na 11043.44. Kao što sam već pisao, glavni razlog bullish početka tjedna, odnosno godine, jer objava tj. predviđanje da će FED ubrzo prestati s podizanjem kamata, ali to je predviđanje, koje se lako može promijeniti te srušiti vrijednosti indexa, posebno ako se poklopi s rastom cijene nafte (trenutno je porasla preko $65) i najavom potencijalne nove svjetske krize, kao što je slučaj u ovom trenutku, kad je po mnogima samo pitanje vremena kad će US započeti s vojnom akcijom u Iranu (u skladu s davno zacrtanim planom), ali, imho, i po mišljenju mnogih drugih, Iran je daleko tvrđi orah od Iraka, a posebno od Afganistana, gdje US trupe još ne mogu objaviti potpunu okupa..ovaj pobjedu. ;-X

Ovaj tjedan je osim po isteku vrijednosti opcija za Jan06 (pet 20.1), bitan i po tome što će u njemu svoje poslovne rezultate objaviti nekoliko stotina kompanija, a među njima i najzanimljivije poput Intel, IBM, Yahoo (17.1), Apple, AMD,.. (18.1), eBay, Motorola, Pfizer,..(19.1), Citigroup, Delta Air Lines, General Electric, AT&T,..(20.1). Google objavljuje earningse 31.1, Microsoft 26.1.

P.S. Yahoo je već par dana u laganom knockout-u, odtkad mu je veći broj analitičara spustio predviđanja, Apple (aapl) i Google u principu rastu, suprotno kretanju marketa (istina, danas (17.1) se predviđa pad cijene), ali osobno nisam želio ulaziti ni u puteve, a posebno ne u call-ove, niti aapl-a niti google, tj. ako bih dao nalog prije otvaranja (u 15.30 po Hr vremenu) 99% ne bih ostvario željen rezultat jer ako bi market započeo padom, što i po mom predviđanju hoće, order bi najvjerovatnije bio ispunjen mnogo niže od očekivane cijene, odnosno limit order ne bi bio ispunjen. A ako bi nakon početnog pada uslijedila korekcija, otvara se mogučnost gubitka, isto vrijedi i ako pričekam prvih 15-20 minuta te pokušam odrediti kretanje, tj. u tom slučaju "prošao voz". Tako da ću i dalje biti s strane nadajući se značajnijem padu, te pokušati nešto uhvatiti po niskim cijenama. IBM je potpisao ugovor s Gap-om o održavanju na 10 godina, vrijedan 1.1 milijardu dolara, te se u skladu s tim očekuje (lagani) boost cijene.

P.P.S. sad sam se sjetio da se nisam pohvalio (thnx borja.org koji mi je dao hint) kako je u tiskanom izdanju tjednika Business.hr, na 4toj stranici u odjelku preporuke odmah pored predstavljanja knjige "Primijenjena statistika u MS Excelu", koju ne mogu podnjeti jer sam buljio u onu identičnog naziva skoro godinu dana na faxu, predstavljen i - http://cartmann.blog.hr. :) Ima čak i slika, istina, treba se malo zagledati, ali koliko sam vidio, jest, screen bloga. Citat: "S još dva blogera, OptionMasterom i Felixom, nudi korisne podatke o kretanjima na američkom tržištu kapitala, mogućnostima ulaganja, izradi analiza i zanimljivosti."

P.P.P.S. Svake godine bankrotira više od 700 hedge fondova.


Post je objavljen 17.01.2006. u 14:28 sati.