Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ginnyweasley

Marketing

Zrcalo Erised, Sito sijećanje i Svjetlogasac

Zrcalo Erised
Zrcalo Erised je mistično ogledalo koje Harry na jednom od povrataka sa svojih noćnih avantura u Hogwartsu u knjizi Kamen Mudraca.
Na njemu je napisano, ERISED STRA EHRU OYT UBE CAFRU OYT ON WOHSI- Ja ne pokazujem tvoje lice nego želje tvoga srca, napisano naopačke na Engleskom.
Po Dumbledoreovim riječima, Ogledalo "nam ne pokazuje ništa više ili manje doli najdublje, najočajnije želje našeg srca".
Erised je "desire" pročitano naopačke, a "desire" znači želja na Engleskom.
Harry vidi svoje roditrelje, i cijelu obitelj Potter, stojeći pored njega (zato što želi imati obitelj).
Ron vidi sebe kao glavnog prefekta i kapetana metlobojskog tima kako drži Međudomski pokal (on želi biti bolji od svoje braće).
Dumbledore kaže da vidi samog sebe kako je omeđen s čarapama, pod izlikom da nije dobio niti jedan par za Božić.
Možda je govorio istinu (u kojem slučaju već ima sve što želi, osim toplih čarapa), ali veća je mogućnost da se šali kako bi sakrio pravu istinu od Harryja (osim toga, to tako i tako nisu Harryjeva posla).
Image Hosted by ImageShack.us
Zrcalo Erised je bila krajnja zaštita postavljena Kamenu Mudraca.
Dumbledore je sakrio ogledalo i Kamen u njega.
Bacio je čaroliju da samo osoba koja želi naći Kamen, ali ne i da ga iskoristi, može pronaći Kamen. Bilotko drugi bi vidio sebe kako radi Eliksir Života ili pretvara stvari u zlato, rađe nego da vidi samog sebe pronalazeći Kamen.
Kamen Mudraca, dugoročni projekt Zapadne alkemije, je mistična mješavina koja može pretvoriti skupe metale u čisto zlato i stvoriti eliksir koji bi čovjeka pomlađivao, odgađajući smrt...


Sito sjećanje
Sito sjećanje je kamena posudica, pokrivena mističnim runama, s tekućinom ili benzinom unutra. Vještica ili čarobnjak može dodati svoje sjećanje ili uspomene u Sito sjećanje, posebice da oslobodi um kada postane prenatrpan informacijama.
Bilotko može staviti sjećanja i uspomene U Sito sjećanje, što im isto tako omogućuje da uđu u Sito sjećanje i pogledaju svoje uspomene i sjećanja ispočetka, to je nešto više kao magična forma virtualne stvarnosti.
Image Hosted by ImageShack.us
Dnevnik Toma Riddlea je izgleda imao tu istu formu virtualne stvarnosti.
Čudno je što korisnik ove naprave gleda sijećanje iz perspektive treće osobe, radije nego iz perspektive prve osobe- koje postavlja pitanje kako, na primjer, netko može zapamtit slike stvari koje su se dešavale izvan dometa njegova pogleda.
Rowling je odgovorila na ovo pitanje u intervjuu, potvrđujući da sijećanja iz Sitog sijećanja omogućuju nekome da pogleda sve detalje stvari koje su se dogodile, iako ih osobe nisu zamijetile ili ih se sjećale, i rekla da je to magija Sitog sijećanja, i ono što ga drži na životu.
Sito sijećanje se prvi put pojavljuje u Harry Potteru i Plamenom peharu, a onda i u Red feniksu , te ima važnu ulogu u Harry Potteru i Princu mješane krvi.


Svjetlogasac
Svjetlogasac je uređaj koji koristi Albus Dumbledore da bi zgasio ulične svijetiljke po cijeloj ulici noću. Izgleda kao standarni upaljač.
U Harry Potteru i Kamenu Mudraca, Dumbledore koristi svjetlogasac kako bi zamračio Kalinin Prilaz, gdje je smiješten zemljišni posjed Dursleyevih.
Dumbledore čeka Rubeusa Hagrida da donese Harryja u Kalinin Prilaz, gdje će ga Dumbledore ostaviti na brigu Dursleyevim.
Dumbledoreov Svjetlogasac omogućuje Hagridu da sigurno i nezamjećeno stigne, što je potrebno jer su Harryjevi roditelji bili ubijeni noć prije toga.
U Harry Potteru i Reda feniksa, Dumbledore posudi Svjetlogasac Divljookom Moodyju, koji ga koristi kako bi Harryja sigurno doveo od Dursleyevih do sjedišta Reda feniksa na Grimmauldovom trgu broj 12.
Red feniks je tajna zajednica vještica i čarobnjaka koja se nastoji boriti protiv Lorda Voldemorta. Svjetlogasac opet omogućuje dodatno osiguranje da Harry bude siguran, kako je visoko rangirana meta Voldemorta i njegovih sluga.
U Harry Potteru i Princu mješane krvi, Dumbledore ga opet koristi kako bi zamračio Kalinin Prilaz prije svog dolaska po Harryja.
Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 17.01.2006. u 09:31 sati.