Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

DOBRA GODINA



Stari Zeus sa grčkog Olimpa, najveći švaler među bogovima, imao je zbilja puno kojekakve djece.
Nije ni čudo, kad se pretvarao u bikove, labudove ili pak zlatnu kišu.
Čak ga je i onaj hromi kovač Hefest morao klepnuti sjekirom po glavi da mu iz nje iskoči božica Atena, naoružana do zuba.
No, najsmješnije stvorenje na tom Olimpu su ipak tipovi koji štite pijance i zaduženi su za svaku vrstu orgija u ljudskom rodu.
Neki su ih zvali Bagho, neki Dioniz, a štitili su vinograde, Badelove specijalce i ostale ispičuture nižega ranga. Godina 2003., godina katastrofalne suše kakva se ne pamti više od stotinu godina, zapravo je poklon, ali jednog drugog Boga koji je stvorio i Grke i Turke njima nasuprot, Hrvate i Srbe, da se imamo s kim svađati i miriti. Izraelci su ga zvali svakakvim imenima, no ako su ga ugledale tvoje oči, nema te više, Alija! I baš njemu se potuže iz Velikog nebeskog vijeća.
Naime, vinari i vinogradari Hrvatske zadnjih desetak godina su tulili kako su im godine vlažne; kako im tuča zdrma vinograde; i onda Jahve nad vojskama odluči kazniti sušom poljodjelce zato što su bili zločesti u državi Hadezeji, a ujedno nagraditi vinogradare.
To samo Bog može, spojiti kaznu i nagradu; kod ljudi to uvijek ispada traljavo.
Već početkom mjeseca rujna Hrvati su u sedmom nebu, jer svaki od njih ima barem pedalj vinograda, svojega ili tuđega.
Tih desetak dana dok traje berba, možeš ljudima skidati crijep s krovova, zavoditi im žene, kćeri i punice, možeš im novčanik opustošiti kó skakavci polje; sve im uzmi, sve im dirni, samo bačvicu-ljubimicu, nasumporenu i otuširanu, ne diraj ako ti je život drag!
Mislim da je onaj šmirant Zeus čisti amater u odnosu na naše ljude koji će otići u berbu sa sjednice Sabora, sa sjednice Vlade, a priča se da je jedan zbrisao i s operacijskog stola.
Pokušavam zamisliti kako bi to bilo da nas stari Rimljani nisu poučili vinogradarstvu;
još uvijek bismo petljali sa starom medovinom i naganjali se s medvjedima u zemlji Hrvatskoj.


Post je objavljen 15.01.2006. u 23:02 sati.