Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke II. Svjetskog rata

Operacija «Jubilej» (Iskrcavanje kod Dieppe 1942.)

Uvečer 18. kolovoza 1942. gotovo 240 različitih brodova isplovilo je iz britanske luke prevozeći invazijske snage prema cilju. U zoru slijedećeg dana počinje iskrcavanje na francusku obalu. Njemačke snage su zatečene i potpuno iznenađene. Iako njemačkim postrojbama zapovijeda sposoban njemački general Zeitzler, sam Dieppe, mjesto iskrcavanja brane njemačke drugorazredne postrojbe, što ipak Saveznicima neće olakšati posao.
Blizu francuske obale dio savezničkog invazijskog brodovlja naprosto je naletjelo na jedan njemački konvoj. Odmah je došlo do razmjene vatre i paljbe. Iako su njemački brodovi potopljeni, posade na obali su uzbunjene i čimbenik iznenađenja je otpao. Nakon iskrcavanja na zapadnom sektoru komandosi postižu uspjeh uništenjem bitnica obalnog topništva kod mjesta Varengeville. No, kod gradića Puys, Kanađani su naletjeli na usku plažu vrlo strmih litica načičkanu njemačkim fortifikacijama na obali. Iako se nekoliko vojnika uspjelo popeti na obalu, velika većina ostala je u vodi do pojasa, tučeni puškostrojnicama i minobacačima. Više od 200 vojnika kanadskih postrojbi ovdje je poginulo, a zbog snažne paljbe onemogućena je i pravodobna evakuacija, pa su Kanađani prisiljeni na predaju. Od 27 tenkova koji su se uspjeli iskrcati na obalu, samo 15 probilo se, ali je naletjevši na protuoklopne zapreke zaustavljeno u napredovanju. Kod mjesta Pourvillea Saveznici su uspješno izveli iskrcavanje, nadiru tri kilometra u unutrašnjost gdje su snažnom paljbom zaustavljeni. Prisiljeni su na povlačenje i trpe velike gubitke. Unatoč očiglednom neuspjehu akcije, savezničko zapovjedništvo napravilo je i drugu neoprostivu vojničku pogrešku. Na obalu su iskrcane pričuvne snage koje također stradavaju pod snažnom paljbom. Na posljetku, negdje oko 11.00 sati stiže zapovijed za prekid operacije i preživjeli vojnici brodovima su prebačeni u Veliku Britaniju. Nakon samo nekoliko sati borbe gotovo 3400 savezničkih vojnika je poginulo, ranjeno ili je zarobljeno. Tijekom iskrcavanja došlo je i do velike zračne bitke. Britanski RAF silno je nastojao pomoći i zaštititi postrojbe na zemlji. U toj bitki izgubljeno je 106 britanskih i 13 kanadskih zrakoplova. Luftwaffe je imala neznatne gubitke u zrakoplovima.
Iako vojnički pogrešno, Saveznici su nešto i naučili: došlo se do vrlo značajnih spoznaja o amfibijskom iskrcavanju, koje će se kasnije provesti kod Normandije. Savezničke postrojbe naučile su da trebaju izbjegavati guste njemačke fortifikacije na
obali, potreba za temeljitim planiranjem i pomorsko – zračno bombardiranje obale, potreba za obavještajnom pripremom akcije i uvezivanje komunikacija između postrojbi. No, Nijemci su također došli do nekih spoznaja, pa su kasnije nadogradili i ojačali 'atlantski bedem'. Ipak, ljudski gledano, životi 3400 vojnika bačeni su uzalud i nepotrebno, a kako su najveće gubitke imale upravo kanadske postrojbe, britanskom zapovjedništvu upućena je zamjerka da živote vojnika iz zemalja Commonwealtha drži mnogo jeftinijim od života britanskih vojnika.


Post je objavljen 15.01.2006. u 19:21 sati.