Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deepspace

Marketing

< Misija Deep Impact >

Free Image Hosting at www.ImageShack.us   Vijesti o misiji Deep Impact, 59 dana prije ciljanog sudara sa kometom Tempel 1, govore da je letjelica u izvrsnom stanju i da napreduje prema svojem cilju. 16.5. letjelica je odradila drugu korekciju putanje, ne bi li vrijeme sudara pomaknula malo unaprijed, buduća da će se time omogućiti većem broju zemaljskih observatorija da promatra događaj. Balistički pogodak 372 kg teškog metka (impaktora) u površinu nukleusa kometa dogodit će se 4.7. ove godine u 05:52 po UTu (07:52 po našem vremenu). Bit će to spektakularni kraju šestomjesečne misije i jednosmjernog putovanja od 431 milijun kilometara.
     
Misija Deep Impact sastoji se od dva dijela - glavne letjelice koja će proletjeti kraj kometa i tzv. impaktora kojime će se komet bombardirati. Impaktor je nešto kao jedan metar dugački bakreni metak. Dizajniran je tako da sa svojih 372 kilograma na površini kometa Tempel 1 ostavi krater veličine rimskog Koloseuma. Nukleus kometa inače ima promjer od oko 6 kilometara, a u trenutku pogotka nalazit će se 133 milijuna kilometara od Zemlje. Vatromet će sa udaljenosti od oko 500 kilometara nadgledati glavni dio letjelice. Osim nje, događaj će pratiti i mnogi znanstveni teleskopi sa Zemlje, te Hubble (HST), Spitzer (SST) i Chandra iz svemira.



    Skupljeni podaci dat će znanstvenicima uvid u sastav stijena ispod površine nukleusa kometa. Glavni dio letjelice Deep Impact nosi 4 instrumenta kojima će se prikupljati podaci o efektima sudara. Kamera i infracrveni spektrometar zajedno sačinjavaju instrument visoke rezolucije, a osim njih letjelica ima i kameru srednje rezolucije, te kameru za navođenje, vrlo sličnu onoj kakvu impaktor koristi za ciljanje. Druge dvije kamere snimat će posljednje trenutke prije veličanstvenog sudara pri brzini od oko 37 000 km/h. Ovisno o sastavu stijena u kometu (nukleusu), znanstvenici predviđaju krater veličine velike kuće do nogometnog stadiona, dubok 2 - 14 katova. Led i prašina poletjet će sa površine, otkrivajući materijal u unutrašnjosti. Impaktor će u sudaru potpuno ispariti.
      Za više informacija o misiji, posjetite službene stranice misije ili stranice NASAe, čiji Jet Propulsion Laboratory (JPL) vodi misiju.

Mislav Balokovic

Post je objavljen 14.01.2006. u 21:37 sati.