Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deepspace

Marketing

Galaksija opcenito

Jedno od najvažnijih znanstvenih otkrica 20 st. bilo je otkrice galaksija. Covjecanstvo je oduvijek željelo prikazati sebe kao nešto posebno. U pocetku je to bilo kroz prikazivanje Zemlje kao središta Suncevog sustava. Nakon uvodenja heliocentricnog sustava (Sunca kao središta) željelo se vjerovati da je naš cjelokupan sustav privilegiran tj. da je on središte Svemira. Otkricem galaksija sve su naše iluzije važnosti uništene, a naša je Zemlja postala samo jedan neugledan planet koji kruži oko po nicemu posebne zvijezde koja je opet dio jedne od neizbrojivih galaksija.

Dakle, pocetkom 20.st vjerovalo se da se svi nebeski objekti nalaze unutar jedne, po današnjim standardima vrlo male, nakupine (tj. galaksije) i da ona cini Svemir. Danas poznate galaksije smatrane su maglicama koje se nalaze blizu Zemlje. Promatrajuci cefeide (vrste promjenjivih zvijezda) u Andromedinoj galaksiji Edwin Hubble je 1924. god. ustanovio da se ona nalazi na enormnoj udaljenosti od 2,5 mil. svjetlosnih godina. Ovo je otkrice zauvijek promijenilo našu percepciju Svemira koji se odjednom dramaticno povecao.

Galaksija je zapravo velika nakupina zvijezda (tipicno imaju nekoliko stotina milijardi zvijezda) koje sve gibaju oko centra gravitacije. Osim zvijezda svaka se galaksija sastoji i od maglica, zvjezdanih skupova i meduzvjezdanog plina. Danas znamo da je naša galaksija, Mlijecni Put, samo jedna od stotina milijardi drugih galaksija. Hubble je uocio da sve galaksije nisu jednake po svojem obliku ili velicini. Zato ih je podijelio na 4 opcenite kategorije koje danas nazivamo Hubbleovom klasifikacijom. To su spiralne, spiralne s preckom, elipticne i nepravilne galaksije. One se razlikuju ne samo po obliku vec i po procesima koji se unutar njih odvijaju. U središtu svake galaksije nalazi se nukleus - masivna, kuglasta nakupina zvijezda. Oko njega kruže zvijezde diska koji ovisno o tipu može biti vrlo razlicit. Oko same galaksije nalazi se rijetki, sferni halo u kojemu kruže kuglasti skupovi.

Mislav Balokovic

Post je objavljen 13.01.2006. u 23:03 sati.