Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

JEDNO TOČENO, MOLIM!




Prehrambene vrijednosti piva

Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tekućom hranom. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka. Ukoliko se konzumira u velikim količinama, od piva se deblja (i ne samo to...), no nije li tako sa svim namirnicama? Da bi vam to približila, evo primjera: pola litre piva ima manje kalorija od vrećice čipsa, kikirikija ili koštica, a daleko puno manje kalorija od srednje porcije prženih krumpirića. Drugim riječima, ako uzmete pola litre piva i uz to grickate kikiriki, više ćete se udebljati od kikirikija!

No, zašto pivopije često imaju velike trbuhe, crvene obraze i noseve?

Prema nekim istraživanjima, smatra se da se kultura pijenja piva, za razliku od vina, odnosi pretežno na "niži" stalež ljudi i to na ljude koji ne paze na svoju ishranu, te jedu tešku i masnu hranu, hranu bogatu praznim kalorijama. Postoji veza između osobne sklonosti određenoj vrsti pića sa životnim navikama. Istraživanja u Danskoj, Australiji i Švicarskoj otkrila su da su vinopije sklonije zdravijoj prehrani od pivopija. Vinopije u većoj količini konzumiraju voće, ribu, povrće, salate, maslinovo ulje, a u manjoj količini meso i zasićene masti.

Stoga, pivopije, kanite se televizora i kobasice i bavite se sportom!

Koje su prednosti piva? Što je to što je zdravo u pivu? Zašto piti pivo?

Pivo ne sadrži masnoće i kolesterol, ima vrlo malo šećera i mali udio natrija. Ono što je bitno za zdravlje, ima silicija koji je bitan za izgradnju kostiju, te u prevenciji osteoporoze. Zanimljivo je da i umjereno konzumiranje alkohola štiti od osteoporoze i štiti od srčanog udara. Osim silicija, pivo sadrži i selen. Selen je antioksidans, koji ima veliku ulogu u borbi protiva slobodnih radikala , nestabilnih spojeva kisika, koji nedostatak jednog elektrona pokušavaju nadoknaditi od drugih čestica. Selen čuva ljudski organizam od oštećenja, odnosno "brani" te druge čestice. Svima je poznato kako je pivski kvasac dobar za zdravlje. Sadrži vitamine B kompleksa, od kojih su kolin i inosit važni u sprečavaju nastanka tzv. masne jetre.

Gorke tvari hmelja potpomaž u izlučivanju želučanog soka , djeluju umirujuće i uspavljujuće , te imaju blago antiseptičko djelovanje ( sprečavaju razvoj patogenih mikroorganizama ).
Taninske tvari iz piva, ne samo da potiču aktivnost želuca i digestivnog trakta, već zajedno s neprevrelim ugljikohidratima usporavaju prijelaz alkohola iz želuca u krv .

Sad kad ste uvjereni da pijete zdravu tekućinu, nemojte pivo kriviti za vaše pivske trbuhe nastale od teške hrane...! Imajte na umu da što će te dulje poživjeti to će te dulje moći uživati u pivu. Bitno je poznavati protivnika bolje od njega samoga, da bismo ga mogli poraziti. Naši protivnici jesu dakle masna i teška hrana i nedostatak rekreacije! Zato primimo se posla pa bez grižnje savjesti nazdravljajmo sa pivom u ruci koju godinu dulje.


Post je objavljen 13.01.2006. u 19:06 sati.