Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Kalanhoa - Kalanchoe



Za sve one ljubitelje cvijeća koji baš i nemaju previše znanja o uzgoju raznog bilja ili kako vele da im cvijeće ne ide od ruke, postoji biljka koja cvjeta zimi na toploj južnoj prozorskoj dasci, a i ljeti na balkonu.
To je kalanhoa.
Može se nabaviti u raznim bojama:bijeloj, narančastoj, rozoj, crvenoj, ljubičastoj... Nije baš jako velika (od skromnih 10 cm pa do nekih 30 cm) tako da ćete vjerojatno naći mjesta i za nju.
Jedino na što se mora pripaziti je voda. Ne smije se puno zalijevati, jer ona je vrsta sukulenta. Tek svakih 12-15 dana zimi ili 7-10 dana ljeti. Ustvari najbolje je popipati zemlju i kad je sasvim suha i rastresita zaliti kalanhou. Ako vidite da je tužna (onako klonuli listovi i pojava plijesni) znači da ste ipak pretjerali. Tada odstranite gnjile izdanke, pustite da se sasvim osuši i vjerojatno će se oporaviti. Nikada je ne prskajte po lišću.
Prihranite je jednom mjesečno.
Razmnožava se iz sjemena i pomoću reznica. Jednostavnije je reznicama tj. mladim izdancima koji se javljaju na stabljici na kojoj je bio cvijet. Zato je potrebno uvele cvijetove redovito rezati do listića. Odrežite reznice koje su duge oko desetak centimetara i imaju dva para listića, odstranite doljnje listiće i zabodite stabljiku u zemlju te je drzite na toplom, vlažnom i svijetlom mjestu. Najbolje je kalanhou redovito obnavljati, jer nakon dvije godine biljka djeluje ružno, nekako neuredno pa je zamijenite novom.
Ovo je idealna biljka za sve one zaboravne i prezaposlene koji ponekad i zaborave na svoje cvjetne prijatelje. Jer iako je koji dan ostavite žednom sigurno vam neće zamjeriti.


Post je objavljen 13.01.2006. u 17:58 sati.